Actual

FOTO // 32 de militari ai Forțelor Armate pleacă în Liban

Pinterest LinkedIn Tumblr

Armata Națională a detașat, astăzi, primul contingent în misiunea de menținere a păcii din Republica Liban — Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL).

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Cu acest prilej, pe platoul Taberei Militare 142 a avut loc o ceremonie oficială, la care a reprezentanții statului, ambasadorul Italiei la Chișinău, E.S. Lorenzo Tomassoni, şeful Statului Major al Apărării din Republica Italia, amiral Giuseppe Cavo Dragone, coordonatorul Rezident ONU în Republica Moldova, Simon Springett, atașați militari, precum și rudele militarilor.

Ambasadorul Italiei la Chişinău a menționat, în cadrul ceremoniei: „Deja de mulți ani, Italia și Moldova creează, împreună, o combinație testată în domeniul misiunilor internaționale de menținere a păcii, caracterizate prin eficiență și eficacitate. Împreună, exportăm securitate în lume la scară globală. Succesul nostru comun își are, cu siguranță, rădăcinile în prietenia frățească ce leagă strâns popoarele noastre, atât de apropiate între ele prin caracteristici lingvistice și culturale. Aceste rădăcini se alimentează, la nivel tehnico-profesional, de interoperabilitatea dobândită împreună de-a lungul anilor prin participarea comună la misiunea NATO”.

La rândul său, coordonatorul rezident ONU Moldova a specificat că „fiecare membru al Organizației Națiunilor Unite are un rol excepțional în a se asigura că nicio persoană nu este lăsată singură în fața dificultăților. Prin participarea în misiuni internaționale de menținere a păcii, Republica Moldova contribuie la realizarea acestui deziderat. Detașarea Dumneavoastră ne oferă posibilitatea să apreciem sacrificiul celor care îndeplinesc misiuni pentru o cauză nobilă — cea de a fi în prima linie în menținerea păcii la nivel global”.

De menționat că primul contingent UNIFIL al Armatei Naţionale este format din 32 de militari profesionişti, care vor executa misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare a ariei de responsabilitate. Aceștia vor activa în componența contingentului italian.

UNIFIL este prima operație sub egida ONU la care Republica Moldova detașează un contingent de militari. Anterior, Armata Națională a participat în misiuni ONU de menținere a păcii doar cu observatori militari și ofițeri de stat major.

Decizia de detaşare în misiunea UNIFIL a fost aprobată de Parlamentul Republicii Moldova în luna noiembrie 2021.

Primii patru ofițeri moldoveni au plecat în operația de menținere a păcii din Republica Liban în luna august 2022, unde activează la moment în Statul Major al comandamentului misiunii. Mandatul pacificatorilor durează 6 luni.

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

loading...

Comments are closed.