(foto) Istoria a 10 simboluri pe care le vedem zilnic dar nu știm de unde au apărut

Zilnic întâlnim semne și simboluri care ne par vechi și sensul lor ne pare arhicunoscut. Cu toate acestea, niciodată nu ne-am pus întrebarea, care este proveniența acestora și care este istoria acestor semne și simboluri? Mai jos, vă destăinuim 10 istorii a simbolurilor cunoscut de fiecare din noi.

1 Semnul Păcii: Acest semn este asociat cu hippioții și mișcări pacifiste, dar ce legătură este între pace și trei bețe într-un cerc? Semnul acesta a fost creat de către pictorul britanic Jerald Holton, în anul 1958. Scopul inițial era a îndemna autoritățile britanice să renunțe la arma nucleară. Într-un interviu, pictorul a spus că acest simbol arată un om plin de deznădejde, care stă cu mâinile în jos.

A devenit popular acest simbol în anul 1960, datorită unui student din SUA. Fiind în Marea Britanie, acesta a văzut pictura și s-a gândit că va înfrumuseța bine benerele demonstranților. Protestele numeroase contra războiului din Vietnam au făcut Pacifica cunoscută peste tot în lume.

2. Semnul radiației: Acesta a apărut în anul 1946, într-un laborator din universitatea din California, pentru a însemna substanțele radioactive și zonele unde se lucrează cu acestea. Cercul din mijloc arată atomul, iar de la el se reflectă razele alfa, beta și gamma.

În start, simbolul avea culoarea violet, iar fundalul albastru. Iar când în anul 1950, semnul a devenit arhicunoscut, s-a decis că fundalul va fi galben, iar atomul și razele – negre.

3. Bluetooth: Semnul dat are rădăcini scandinave. Tehnologia dată se datorează împăratului norgegian Harold Blatann, poreclit dinți albaștri. În cinstea acestuia și a apărut termenul de Bluetooth.

4. Inimioara: Acest simbol este foarte des întâlnit, iar nimeni nu își pune întrebarea de unde a apărut acesta, pentru că asemănări cu inima umană sunt foarte puține. De fapt, inimioara are rădăcini în lumea vegetală și nu în anatomia umană. În Grecia antică, tinerii îndrăgostiți dăruiau crenguțe de iederă persoanei pe care o iubeau, acesta fiind simbolul căsniciei și a dragostei. Frunzele de iederă se aseamănă cu inimioarele de astăzi.

5. Simbolul medicinei: Șarpele a devenit simbolul medicinei din cauza că în antichitate, acesta era asociat cu doi zei ai sănătății, Aslcepius sau Esculap și fiica acestuia, Higia.

Esculap era fiul lui Appolo și reginei Coronida. Aceasta l-a schimbat pe cel mai frumos dintre zei, motiv pentru care a fost omorâtă de Artemis. Numele lui Asclepius înseamnă “descoperit”, fiindcă el a fost descoperit în trupul mamei sale care a murit.

Asclepios este un premergător al medicinii. Tatăl său l-a dat în grija Centaurului Chiron care i-a împărtășit secretele taumaturgiei cu ajutorul cărora, mai târziu, Asclepios avea să anihileze durerile pacienților săi sau să izbutească regenerarea părților afectate de boală. Totodată Centaurul l-a inițiat în sistemul de utilizare a plantelor medicinale. Într-o zi, mergând pe drum, Asclepios s-a întâlnit cu un șarpe veninos, acesta s-a urcat pe bastonul medicului. Speriindu-se, Asclepios a dat de pământ cu cârja, omorând șarpele, lângă ea a venit o altă reptilă, cu iarbă în gură. După ce a mâncat această iarbă, șarpele a înviat și a fugit de parcă nimic nu s-a întâmplat. În urma acestei minuni, toate statuile lui Asclepios îl arată cu un baston și un șarpe pe el. Simbolul medicinei se numește vasul Higiei, în cinstea ei a apărut termenul de igienă.

6. Bifa: Ce poate fi mai simplu decât o bifă? Cu toate acestea, și ea are un istoric. Pentru prima dată, acestea au apărut în perioada Romei Antice. O bifă pusă lângă text arăta că cel care l-a citit este de acord cu cele scrise. Bifa semnifică prima literă a cuvântului latinesc Veritas, ceea ce înseamnă adevăr. Cu timpul, texte erau mai multe, iar timp mai puțin. De atunci a ajuns mai scurtă codița acestui V.

Apropo, în Suedia, Finlanda, Coreea de Sud și Japonia, bifa arată greșelile și nemulțumirea.

7. Hashtag-ul: Semnul hashtag-ușui a apărut în perioada evului mediu, în manuscrise. În acestea, fraza Cum Deo, adică cu Dumnezeu, era prescurtată în așa mod. Simbolul a parcurs o cale lungă din manuscrise, în rapoartele financiare britanice, unde semnifica Lira sterlină, ulterior a ajuns pe tastaturile calculatoarelor și telefoanelor sub denumirea de octocorp, ca în cele din urmă să ajungă hashtag pe rețelele de socializare.

8. Paragraful: Unul din cele mai noi simboluri din această listă. A fost creat în Germania pentru ca să împartă textele juridice. Un fel de Z, dar pentru zone mai mici a foii. El este compus din două litere S, din cuvântul francez satz- ceea ce înseamnă frază.

9. Botonul Power: Acest simbol a fost creat în anul 1973 și include cifra 0, ceea ce înseamnă deconectat și 1 – conectat.

10. Punctul: Chiar și cel mai mic simpul are o istorie bogată. Pentru prima dată, punctele erau puse în perioada Greciei Antice. Grecii foloseau trei puncte, amplasate vertical. Ele însemnau sfârșitul unui gând. În perioada evului mediu, scribii puneau punctul acolo unde luau o pauză din scris. Astfel, punctul putea să fie pus chiar în mijlocul cuvântului.

Total
0
Shares
Total
0
Share