Guvernul Turciei renunță la Convenția de la Istanbul privind combaterea violenței împotriva femeilor

Mii de oameni au protestat sâmbătă, 20 martie, în mai multe orașe din Turcia, cerând președintelui Recep Tayyip Erdoğan să-și schimbe decizia de a se retrage din Convenția de la Istanbul – primul tratat din lume care obligă guvernele să adopte o legislație pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, informează Moldova.org

Turcia a fost prima țară care a semnat acordul, 2011, iar legea a intrat în vigoare în 2014, acceptată în unanimitate de întregul Parlamentul turc.

Decretul lui Erdoğan, semnat la miezul nopții, care anulează ratificarea de către Turcia a Convenției de la Istanbul, este o lovitură pentru apărătorii drepturilor femeilor, care afirmă că acordul este crucial pentru combaterea violenței domestice.

Ce prevede Convenția de la Istanbul

Convenția de la Istanbul este un tratat juridic internațional adoptat de Consiliul Europei pe 11 mai 2011, care are ca scop prevenirea violenței, protecția victimelor și trimiterea în judecată a abuzatorilor. Actul stabilește că tolerarea și nepedepsirea unor acte de violență împotriva femeilor precum violul, violența domestică, hărțuirea sexuală, căsătoriile forțate sau sterilizarea forțată constituie încălcări ale drepturilor omului și forme de discriminare pe criteriul de gen.

Totuși, ca această Convenție să fie validă, ea trebuie să fie ratificată și să intre în vigoare. România a semnat Convenția de la Istanbul în iunie 2014, a ratificat-o în anul 2016, intrând în vigoare în septembrie 2016. Republica Moldova a semnat Convenția abia în 2017, iar de atunci lucrurile nu au evoluat.

Citește și: Ce este Convenția de la Istanbul și de ce întârzie să fie ratificată

De ce Turcia a renunțat?

Unii oficiali ai partidului islamist al lui Erdoğan au pledat pentru revizuirea acordului, susținând că este incompatibil cu valorile conservatoare ale Turciei, deoarece Convenția ar încuraja divorțul și ar submina unitatea familială tradițională.

Criticii susțin, de asemenea, că tratatul promovează homosexualitatea prin utilizarea unor categorii precum genul, orientarea sexuală și identitatea de gen. Ei văd acest lucru ca pe o amenințare pentru familiile tradiționale turcești, comunitatea LGBTQI+ fiind adesea descrisă drept „perversă” sau în genere îi este negată existența.

77 de femei ucise de la începutul anului

Un total de 77 de femei au fost ucise de la începutul anului, potrivit Platformei We Will Stop Femicide Platform, circa 400 de femei fiind ucise în 2020.

Numeroase grupuri pentru drepturile femeilor au criticat decizia de retragere din Convenție. Grupul de susținere a Coaliției Femeilor din Turcia a declarat că retragerea dintr-un acord privind drepturile omului nu poate fi admisă. „Este clar că această decizie va încuraja în continuare ucigașii de femei, hărțuitorii, violatorii”, se menționează în declarația lor.

Ce înseamnă retragerea din Convenția de la Istanbul?

Multe femei suferă de violență fizică sau sexuală din partea soților sau a partenerilor lor, dar statistici oficiale actualizate nu sunt disponibile. Odată ce renunță la această Convenție, statul nu este impus să reprezinte date statistice despre femeile supuse violenței.

Retragerea de la Convenția de la Istanbul înseamnă inversarea promisiunii făcute pentru combaterea violenței împotriva femeilor pe arena internațională, precum și nerecunoașterea obligațiilor statului în combaterea violenței și condamnarea femeilor la violență.

Tratatul, semnat de 45 de țări și Uniunea Europeană, impune guvernelor să adopte legislație pentru urmărirea violenței domestice și a abuzurilor similare. În afară de Turcia, tratatul a fost ratificat în doar 34 de țări.

Convenția a fost respinsă de către Curtea Constituțională din Bulgaria și de către Consiliul Național din Slovacia. În Ungaria, Adunarea Națională a adoptat o declarație politică prin care a solicitat guvernului să nu meargă mai departe în ratificarea Convenției.

Polonia, țara care anul trecut a interzis aproape în totalitate avorturile, a declarat că va începe pregătirea procesului formal de retragere din tratat.

Consiliul Europei a declarat că „părăsirea Convenției de la Istanbul ar fi extrem de regretabilă și ar reprezenta un pas major înapoi în protecția femeilor împotriva violenței în Europa”.

Citește și: EMA va inspecta în Rusia fabricile de Sputnik V. Franța ar începe în iunie vaccinarea cu serul rusesc

Total
0
Shares
 
Total
0
Share