Guvernul vrea să mobilizeze persoanele care încă nu s-au vaccinat să o facă, prin acordarea a două zile libere de la muncă

Guvernul vrea să mobilizeze persoanele care încă nu s-au vaccinat să o facă, prin acordarea a două zile libere de la muncă. Un articol în acest sens se propune a fi inclus în Codul Muncii, transmite IPN.

Potrivit ministrului muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, noul articol prevede posibilitatea Guvernului de a oferi zile libere, în caz de vaccinare, cu subvenționarea acestora, așa încât costul acestor zile să nu fie puse integral pe umerii angajatorilor. La implementarea practică a articolului încă se lucrează, susține ministrul.

Potrivit proiectului de lege privind modificarea Codului Muncii aprobat astăzi de Guvern și care urmează a fi înaintat Parlamentului, se reglementează mai multe situații care pot apărea în context pandemic. Sunt acordate zile libere angajaților în cazul suspendării temporare a procesului educațional în regim fizic, cu acordul angajatorului și cu subvenționarea de către stat a acelor zile libere. Felul cum la modul practic va avea loc această subvenționare urmează a fi definitivat.

De asemenea, spune Marcel Spatari, legislația muncii nu este foarte clară în ceea ce privește șomajul tehnic. Dacă o întreprindere trebuie să se închidă din cauza pandemiei, dar și a situației economice nefavorabile, este reglementată doar partea economică. Acum se introduce și reglementarea de șomaj tehnic, în caz de stare de urgență în sănătate publică, când nu se oferă acea limită de patru luni, cum este acum. De asemenea, se prevede subvenționarea șomajului tehnic integral, nu doar a impozitelor și taxelor pe șomajul tehnic.

Potrivit ministrului, măsuri de subvenționare a locurilor de muncă până acum în Moldova au existat, dar ele au fost foarte modeste. În bugetul de stat pentru anul 2021 au fost prevăzute 200 de milioane de lei în acest scop. Gradul de absorbție a fost însă foarte scăzut. Mai puțin de jumătate de procent a fost absorbit.

O altă prevedere care se propune a fi introdusă în Codul Muncii este un regim special de activitate redusă. Pentru a evita pierderea locurilor de muncă, angajatorii, de comun acord cu salariații, stabilesc un timp de muncă redus, repartizând scăderea activității la un număr de angajați. Oamenii sunt plătiți pentru munca efectiv realizată, restul salariului va fi compensat din mijloacele bugetului de stat.

Premierul Natalia Gavrilița a declarat că toate acestea reprezintă măsuri de compensare a eventualelor pierderi pe care le-ar putea avea întreprinderile în urma pandemiei și pune bazele legislației pentru programele de subvenționare a salariilor, reducerea orelor de muncă, subvenționarea salariilor în contextul șomajului tehnic. Mecanismele sunt importante pentru menținerea locurilor de muncă.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share