În opoziție, Dumitru Alaiba a susținut scăderea cotei TVA pentru HoReCa – la guvernare, blocul ACUM vrea să majoreze această taxă de la 10 la 20%

Decizia Nataliei Gavriliță de a majora cota TVA la 10 la 20% pentru hoteluri, restaurante și cafenele, aneta zasavitchi Asociația MĂR, În opoziție Dumitru Alaiba a susținut scăderea cotei TVA pentru HoReCa, La guvernare blocul ACUM vrea să majoreze această taxă de la 10 la 20%, 

Ministra Finanțelor, Natalia Gavliță a declarat că Guvernul Sandu va lua măsuri ca să aducă legislația Moldovei în concordanță cu regulile UE, astfel va anula mai multe facilități fiscale, una din aceste măsuri fiind eliminarea cotei reduse de 10% TVA pentru sectorul de hoteluri, restaurante și cafenele (HoReCa). Astfel, se va reveni la cota de 20% TVA. În acest context, președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement, Aneta Zasavițchi, a amintit că în anii precedenți actualul deputat PAS Dumitru Alaiba era unul din cei care susțineau REDUCEREA acestei taxe. ACUM partidul din care face parte fiind la guvernare vrea MAJORAREA TVA-ului pentru HoReCa. Cum se explică această condradicție?

Un pic din istoria 10% TVA pentru sectorul HoReCa, explicat de președinta MĂR, Aneta Zasavițchi.

“Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (Asociația MĂR), începând cu prima zi de activitate, din 1 august 2013, a expediat zeci de scrisori în adresa diferitor Guverne (care s-au schimbat de-a lungul timpului), ministere, factori de decizie, cu privire la micșorarea cotei TVA pentru sectorul HoReCa, pe atunci pledam pentru 8% TVA.

În anul 2017, în colaborare cu CPR Moldova – Centrul de Politici și Reforme, în frunte cu actualul deputat din partea blocului ACUM, Dumitru Alaiba (același bloc ACUM care a investit-o în funcție pe doamna Gavrilița în calitate de Ministră a finanțelor), a fost elaborat un studiu ”Oportunitatea reducerii TVA pentru produsele alimentare și serviciile de alimentație publică”. Reducerea TVA-ului pentru HoReCa a fost văzută ca un instrument de impulsionare a consumului, investițiilor și a creșterii economice.

Această analiză a fost elaborată în decurs de vreo 3 luni, timp în care domnul Alaiba și colegii săi au analizat multe alte studii, documente, au făcut interviuri cu reprezentanții din HoreCa și retail, unele au avut loc chiar la sediul CPR. În urma acestor acțiuni s-a făcut și o listă de recomandări pentru implementarea cotei reduse. (vedeți link-ul https://cpr.md/ajustarea-cotei-tva-pentru-produsele-alimentare-si-serviciile-de-alimentatie-publica/?fbclid=IwAR0y2z44_NSoGEFMxu1whKawnhSXRrUF9DDBQ3KAx_Dh5wUeTZYyWL8JU5I)

În anul 2018, cu această analiză, păstrându-i logo-ul CPR, în nenumărate discuții și întâlniri, încercam împreună cu colegii din domeniu să argumentăm și explicăm aleșilor poporului din Parlament, necesitatea scăderii TVA-ului. Ca să spulberăm mitul că asta a fost un moft al PD-ului! A fost o necesitate a noastră, a unui întreg domeniu. Cum se face că ACUM deja există o altă viziune? Domnul Alaiba, dvs chiar ați vota această revenire la 20% TVA? Sau pentru o creditare sunteți gata să sacrificați un sector mic, dar totuși un sector important din economia țării?

Revin la ideea care am mai expus-o anterior: Așteptările mari nasc mari dezamăgiri”, a scris Aneta Zasavițchi pe facebook. 

Este posibil ca imaginea să conţină: text

 

Total
0
Shares
Total
0
Share