În primele 10 zile ale lunii august, 132 de persoane au încălcat regimul zonei de frontieră

În primele 10 zile ale lunii august, 132 de persoane au încălcat regimul zonei de frontieră, un număr dublu față de aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea semnificativă a ilegalităților a fost condiționată de necunoașterea regulilor și cerințelor de aflare la frontieră. Totodată, fiind impuse restricții de circulație peste hotarele țării în perioada de pandemie mulți din conaționali aleg să petreacă timpul liber pe malul râurilor Prut, Nistru sau a lacurilor, dar și în diverse locuri pitorești, aflate în nemijlocita linie a frontierei de stat, fără a se informa despre regimul zonei de frontieră.

Conform datelor statistice, din cele 132 de persoane, 119 au fost documentate pentru activitatea de agrement neautorizat, nouă cetățeni cercetați pentru practicarea pășunatului în locuri interzise ale frontierei și alte patru – diverse lucrări agricole. Anul precedent, în aceeași perioadă au fost consemnate 46 cazuri și documentate 65 de persoane pentru încălcarea regimului zonei de frontieră.

În această ordine de idei, Poliția de Frontieră reamintește unele reguli de aflare la frontieră, prevederi legale care pot fi revăzute în Legea nr.215 din 04.11.2011 cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova.

Astfel, zona de frontieră, cu lățimea de 10 km, se marchează prin semne şi panouri cu inscripţii informative. Pentru autorizarea accesului în zona de frontieră, Poliţia de Frontieră eliberează persoanelor permisul de acces în zona de frontieră, care reprezintă autorizaţia scrisă, conform căreia posesorul acesteia beneficiază de dreptul de aflare în zona de frontieră, în perioada de timp şi limitele sectorului indicate în acesta. Nu este necesar permisul pentru persoanele care locuiesc permanent în localităţile din zona de frontieră, dovedit prin prezentarea buletinului de identitate și IMPORTANT cu informarea prealabilă (telefonic, verbal sau electronic) subdiviziunea teritorială a Poliţiei de Frontieră.
Persoanele care nu locuiesc în zona de frontieră urmează să obţină permisul, care poate fi obţinut la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră sau la subdiviziunile teritoriale (Sectoarele Poliţiei de Frontieră). Actele ce urmează a fi prezentate pentru a obţine permisul în zona de frontieră sunt:
– buletinul de identitate însoţit de o copie;
– cererea de obţinere a permisului de acces în care se va indica scopul şi perioada;
– declaraţia pe răspundere personală privind lipsa de încălcări anterioare ale legislaţiei ce se referă la frontiera de stat şi respectarea legislaţiei în timpul aflării în zona de frontieră.

De precizat că regulile de acces, aflare şi desfăşurare a activităţilor în zona de frontieră a persoanelor se stabilesc de către şefii sectoarelor Poliţiei de Frontieră.

Total
0
Shares
Total
0
Share