Ion Chicu a asigurat că pensiile și salariile vor fi achitate: “Nu putem lăsa oamenii fără pâine”

Premierul Ion Chicu a declarat că autoritățile vor achita pensiile și salariile cetățenilor, indiferent de criza economică.

Șeful Executivului a anunțat că Guvernul este în căutare de soluții pentru a găsi bani la bugetul de stat.

Premierul Ion Chicu a asigurat cetățenii că, indiferent de criza economică, salariile și pensiile vor fi achitate. Șeful Cabinetului de Miniștri a mai spus că vor fi acordate și ajutoarele financiare de șomaj, așa cum a fost promis anterior.

”Nu putem lăsa mii de oameni fără pâine și apă. Deja sunt 25 de mii de cereri de șomaj. Atunci când nu vor găsi loc de muncă pentru o perioadă îndelungată, evident că vom veni cu suport. Unele sectoare vor fi mai mult afectate. Vorbim de HoReCa, turism, exporturi, mai ales că avem și seceta, și industria prelucrătoare. Într-adevăr, situația e complicată, dar de foame nu va muri nimeni”, a subliniat Ion Chicu.

Premierul a anunțat că deficitul bugetar în acest an ar putea depăși 20 de miliarde de lei. La sfârșitul lunii aprilie, deficitul bugetar era de 16,2 miliarde de lei. Ion Chicu susține că în aceste condiții Guvernul trebuie să găsească urgent surse de finanțare ca să acopere această gaură.

”Noi deja din această sumă rectificată de 16,2 miliarde de lei avem minus 4,2 miliarde aferente creditului rusesc. Noi când am mers în Parlament cu rectificarea bugetului speram că creditul rusesc va fi aprobat. Asta înseamnă că deja trebuie să mergem cu rectificarea bugetului în Parlament, iar pentru asta trebuie să identifici acești bani care au decăzut, fie cheltuieli de 4,2 miliarde de lei pe care să le eliminăm”, a precizat Ion Chicu.
Ion Chicu susține că autoritățile au deja câteva idei pentru a găsi acești bani.

”Am întrebat dacă partea rusă ar fi de acord să reluăm negocierile. Încă nu avem un răspuns, dar sperăm că totul va fi bine. Și mai avem nevoie de 4-5 miliarde de lei. Ne gândim și contăm pe acea asistență macrofinanciară anunțată de UE de 100 de milioane de euro care urmează să vină: prima tranșă de 50 de milioane de euro în luna iunie și cea de a doua – la sfârșit de an sau chiar anul viitor. Mai avem planul cu Eurobond-urile. În același timp, Ministerul Finanțelor este atent acum și nu acceptă cheltuieli inutile cum ar fi procurare de mașini, mobilă și tehnică”, a mai spus premierul.

Săptămâna trecută, Cabinetul de Miniștri a discutat despre condițiile în care Republica Moldova ar putea emite un Eurobond sau, așa cum i se mai spune, Euro-obligațiune. Este vorba despre un instrument prin care un Guvern se împrumută pe piața internațională de capital, în valută străină, în baza unor condiții comerciale stabilite de piață. De regulă, Eurobond-urile sunt emise pe termen lung, la dobânzi avantajoase comparativ cu cele din țară, între 2 și 4%, în funcție de ratingul de stat, iar principalii investitori sunt fonduri de investiții, bănci internaționale sau fonduri de pensii, care activează pe plan internațional.

Citește și: Ministrul Afacerilor Externe a avut o întrevedere cu Ambasadorul Germaniei, Angela Ganninger. Despre ce au discutat

Total
0
Shares
 
Total
0
Share