Alte știri

La mai multe instituții publice din Chișinău se desfășoară lucrări de reabilitare termică a edificiilor

Pinterest LinkedIn Tumblr

La 19 edificii din cele 23 de instituţii publice incluse în cadrul Proiectului „Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău”, lucrările de reabilitare energetică a clădirilor se află la etape avansate de realizare.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Intervențiile asupra clădirilor instituțiilor publice constau în izolarea exterioară a pereților, acoperișurilor, subsolurilor; înlocuirea tâmplăriei; instalarea sistemelor de ventilație cu recuperarea căldurii; reabilitarea rețelelor de termoficare și a celor inginerești, instalarea sistemelor de contorizare inteligentă; înlocuirea rețelei de iluminat în interior, cu instalații pe bază de LED.

În prezent, lucrările de profil sunt în desfășurare  în toate cele 14 instituții de învățământ din capitală selectate, inclusiv Liceul Teoretic cu profil sportiv „Gloria”, Liceul Teoretic ,,George Meniuc”, Liceul Teoretic „Petru Rareș”, Gimnaziul-internat nr. 3, Liceul Teoretic „Nicolai Gogol”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Liceul Teoretic „Nicolae Sulac”, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, Liceul Teoretic cu profil de arte „Elena Alistar”, Liceul Teoretic „B. P. Haşdeu”, Liceul Teoretic „V. Lupu”, Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” blocul 1, Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” blocul 2, Liceul Teoretic „Vasile Vasilache”.

E de menționat că, în paralel, se desfăşoară lucrări de reabilitare termică la 6 grădinițe (nr. 127, 225, 112, 34, 146 și 167) selectate în cadrul aceluiași proiect de eficiență energetică și izolare termică din municipiu.

Totodată, municipalitatea se află la etapa de examinare a ofertelor depuse pentru reabilitarea energetică a 3 spitale din capitală: IMSP „V. Ignatenco”, IMSP SCM ,,Sfânta Treime” și IMSP SCM „Gheorghe Paladi”, urmând ca în scurt timp să fie desemnat câştigătorul şi, respectiv să înceapă lucrările propriu-zise.

Primarul General, Ion Ceban a menționat că municipalitatea este interesată ca lucrările de termoizolare aflate în desfășurare, să fie executate în termene cât mai restrânse, însă anumite procese nu pot fi grăbite datorită complexității lor, a precizat edilul.

Potrivit contractului, lucrările urmează a fi finalizate în aprilie 2022.

Toate obiectele enunțate fac parte din prima tranșă a Proiectului ,,Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău”.

Valoarea totală a proiectului este de 25 milioane de EURO şi este implementat de APL Chișinău, cu participarea financiară a partenerilor de dezvoltare: BERD (10 mil. împrumut), BEI (10 mil. împrumut) și Fondul pentru energie E5P (State donatoare  – UE, Suedia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Republica Slovacă), (5 mil. EURO grant).

loading...

Comments are closed.