Lider politic: Oamenii ar putea rămâne din nou fără lumină, din cauza proastei gestionări a sectorului energetic

Deficitul zilnic de 74 la sută din volumul necesar de electricitate, pe care Moldova îl înregistrează astăzi, se atestă pentru prima dată în ultimele trei decenii. Precizarea a fost făcută de președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor. El a menționat că, deși este o situație extrem de gravă, greul cel mare abia urmează și nu exclude că oamenii ar putea rămâne din nou fără lumină, din cauza proastei gestionări a sectorului energetic.

Ilan Șor a specificat că prețul mediu pe care l-a plătit Moldova în luna noiembrie pentru achiziții de energie electrică de la bursa română OPCOM a fost de 231 de euro per megawatt-oră sau de 3,9 ori mai mare față de ultimul preț oferit de Centrala electrică de la Cuciurgan.

„Principiul de achiziție de pe această piață este următorul – plătești azi pentru ziua următoare. În orele de vârf, cotațiile pot depăși 500 de euro per megawatt-oră, pentru că sunt printre cele mai mari din Uniunea Europeană. Doar în ziua de luni, 28 noiembrie, s-a atestat o majorare cu peste 30 la sută a prețului, în funcție de ora livrării energiei electrice”, a anunțat Ilan Șor.

El a explicat că, în aceste condiții, apar tot mai multe premise pentru scumpirea electricității.

„Chiar miercuri, 30 noiembrie, este preconizată ședința ANRE pentru majorarea tarifelor. Furnizorii au solicitat 6,44 de lei pentru un kilowatt-oră sau cu mai mult de 35 la sută față de tariful actual de 4,77 de lei. Va fi a treia scumpire în ultimele două luni! Pentru comparație, în Romania, oamenii plătesc pentru energia electrică un tarif de 0,68 lei românești sau 2,72 de lei moldovenești. Dacă ANRE va accepta cererea furnizorului privind majorarea prețului pentru un kilowatt-oră, vom plăti de aproape 2,5 ori mai scump decât românii, deși suntem de câteva ori mai săraci. Aceasta este matematica sărăciei regimului Maiei Sandu”, a notat Ilan Șor.

Liderul opoziției atenționează că, în aceste condiții, cu un astfel de ritm al creșterii tarifelor, poporul va fi adus la incapacitate de plată, iar businessul va fi ruinat. „Și mai grav este că, din 1 ianuarie 2023, în lipsa unor contracte bilaterale de achiziție a energiei electrice, inclusiv cu Centrala electrică de la Cuciurgan, am putea ajunge din nou în beznă”, a mai avertizat Ilan Șor.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share