Marina Tauber solicită guvernării PAS să facă public chestionarul primit ca urmare a depunerii cererii de aderare la UE

Deputatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, solicită guvernării PAS să facă public chestionarul primit ca urmare a depunerii cererii de aderare la UE. Potrivit ei, opoziția, dar și întreaga societate, trebuie să știe în ce constă acest document și ce informații conțin răspunsurile la întrebări. Subiectul a fost discutat în cadrul unei emisiuni televizate, la care a fost prezent și un reprezentant al majorității parlamentare, dar și experți în domeniu.

„Domnul deputat din PAS a zis că a fost conectată toată lumea, nu însă și deputații din Parlament. Noi, ca reprezentanți ai opoziției, nu prea cunoaștem despre ce este vorba. Din câte eu știu, acest document nu a fost discutat cu nimeni, mai mult decât atât, cred că el trebuie să fie discutat într-o ședință de plen a Parlamentului. Noi, ca fracțiune parlamentară, insistăm ca acest document să fie făcut public și toți cetățenii noștri să cunoască despre ce este vorba. Ca să nu ne pomenim așa cum s-a întâmplat cu contractul cu Gazprom, el tot a fost foarte bun, foarte pozitiv, ca la urmă să aflăm altceva”, a spus Marina Tauber.

De cealaltă parte, deputatul PAS, Adrian Baluțel, a declarat că guvernarea nu face public documentul, deoarece are nevoie de aprobarea Uniunii Europene.

„Acest chestionar este un document al Uniunii Europene și, conform cutumei diplomatice, el poate fi publicat de autoritățile Republicii Moldova cu acordul Delegației Uniunii Europene. Acesta este un document tehnic, care trebuie să explice cum funcționează instituțiile, care sunt progresele, care sunt datele despre situația internă din Republica Moldova. Este o evaluare, trebuie să arătăm cum stau lucrurile în momentul de față. Eu vă încurajez, doamnă Tauber, să faceți un demers la Ministerul de Externe și să cereți să vi se prezinte acest chestionar”, a menționat Baluțel.

Experții prezenți în studio nu au fost însă de acord cu deputatul PAS. Potrivit analistului politic Ion Tăbârță, este absurd ca deputații din opoziție să facă demersuri către Ministerul de Externe, pentru a obține acces la această informație.

„Evident că nu. Sigur că opoziția trebuie să vadă acest document. Eu nu cred că aceasta ar trebui să fie o informație secretă. Cel puțin fracțiunile parlamentare au același statut de aleși ai poporului, iar opoziția ar trebuie să fie la curent ce este cu acest chestionar. Altceva e dorința de implicare a opoziției, rămâne deja la discreția fiecărei fracțiuni parlamentare. Dar cred că ar fi normal ca toate fracțiunile parlamentare, cel puțin să fie la curent cu conținutul acestui chestionar”, a declarat Ion Tăbârță.

Opinia sa este împărtășită și de comentatorul politic Mihai Mogâldea.

„Este un document care vizează întreaga societate. Cred că mai mulți factori de decizie, actori din societate ar trebui implicați în completarea lui, nu la modul direct, dar ar trebui să vină cu unele recomandări. Evident că, până la urmă Guvernul are ultimul cuvânt, pentru că este mandatat de Parlament să se ocupe de aceste procese. În acest proces cred că și puterea, și opoziția trebuie să aibă un dialog, în măsura în care acest lucru este posibil, pentru a discuta, cel puțin, pe dimensiunea comisiilor parlamentare”, a punctat Mogâldea.

Potrivit reprezentantului PAS, chestionarul conține peste 360 de întrebări, iar acestea vizează, în mare parte, modul de funcționare a instituțiilor din țară. Documentul a fost transmis pentru a fi completat de către Uniunea Europeană, ca urmare a cererii de aderare la UE, depusă anterior de autoritățile centrale ale Republicii Moldova.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share