Externe

Milioane de capre și oi din România sunt în pericol!

Pinterest LinkedIn Tumblr

După ce pesta porcină africană a dus la sacrificarea a peste 140.000 de porci până în prezent, o nouă boală, la fel de gravă, amenință de data aceasta efectivele de oi și capre din România. Se numește pesta micilor rumegătoare (PMR) și a fost depistată la ferme din Bulgaria, scrie presa de la București.

Pesta Micilor Rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%. În România nu s-a înregistrat până acum această boală (care e tot de origine africană, ca și pesta porcină), dar în Bulgaria au fost depistate animale infectate în mai multe comune din două regiuni, Iambol și Burgas, aflate în apropierea graniței cu Turcia.
 
Transmiterea infecţiei se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv şi mai puţin probabil indirect, având în vedere rezistenţa scăzută a virusului în mediul exterior. Virusul pătrunde în organism la nivelul mucoasei nasofaringiene. Evoluţia bolii este supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul mucoasei digestive şi a căilor respiratorii.
 
În ţările în care boala se înregistrează frecvent, animalele bolnave se izolează si, eventual, se supun tratamentului cu antibiotice pentru prevenirea infecţiilor bacteriene secundare, sau se sacrifică. Se aplică dezinfecţia şi vaccinarea animalelor sănătoase.
loading...

Comments are closed.