Social

Ministerul Sănătății atenționează populația privind consumul de ciuperci

Pinterest LinkedIn Tumblr

11 persoane mature și șase copii, dintre care un copil a decedat, au făcut intoxicație la ciuperci în ultimele cinci zile. Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale îndeamnă populația să fie prudentă în consumul de ciuperci, iar la primele simptome de intoxicaţie să se adreseze de urgență la medictransmite IPN.

Potrivit unui comunicat de pesă al Ministerului, copiii prezintă un grup vulnerabil, expus unui risc sporit de îmbolnăvire, datorită particularităților de vârstă, alimentație și igienă personală. În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor atât la copii cât și maturi poate apărea greață, vomă, diaree, transpiraţia excesivă. După șase ore bolnavul poate acuza cefalee, ameţeală, agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ceea ce poate duce la deces. Unele ciuperci pot căpăta proprietăți toxice, fiind consumate în combinaţie cu alcoolul.

Pentru a preveni intoxicațiile cu ciuperci, se recomandă ca oamenii să nu le procure de pe marginea drumurilor, de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate și să nu consume ciupercile care nu le cunoaște sau care provoacă suspiciune. De asemenea, să nu colecteze ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti pentru că acestea acumulează substanţe toxice şi devin necomestibile. Copii nu trebuie implicați în procesul de colectare a ciulercilor, iar consumul ciupercilor de către copii trebuie limitat.

Înainte de preparare, ciupercile trebuie alese și nu trebuie conservate în condiţii casnice prin ermetizare.Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, în condiţii anaerobe (fără aer) din conserve produce toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om – botulismul. Fierberea timp de cinci ore nu distruge aceşti spori.

Pe parcursul anului 2018, au fost înregistrate 41 de cazuri de intoxicație cu ciuperci, cu implicarea a 39 bolnavi din Florești, Dondușeni, Orhei, Chișinău, dintre care șapte copii.

loading...

Comments are closed.