Ministrul Sănătății: Trei vieți salvate dintr-o singură donare de sânge

„Trei vieți salvate dintr-o singură donare de sânge, un dar de neprețuit, care nu poate fi cumpărat cu bani. E ceea ce poţi oferi doar din inimă”, a scris ministrul sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, pe pagina sa de Facebook, în contextul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, marcată astăzi, 14 iunie, transmite IPN.

Astăzi, vreau să le mulţumesc celor 96 de donatori voluntari și sistematici, care de 10 și 5 ani consecutiv, au înțeles că salvarea de vieți este virtutea oamenilor puternici. În egală măsură, vreau să le transmit recunoștința mea celor peste 54545 donatori, care în anul 2019, au realizat circa 71003 donări de sânge și celor 150 donatori de plasmă convalescentă, care au contribuit la salvarea a 45 persoane infectate cu COVID-19, în stare extrem de gravă. E un act de eroism, de solidaritate și responsablitate”, a adăugat Viorica Dumbrăveanu.

Şi președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a adresat, în acelaşi context, un mesaj de mulțumire tuturor donatorilor voluntari de sânge. „În această zi, oamenii sunt îndemnați să doneze sânge și componente sanguine pentru a salva vieți. Donarea de sânge este o acțiune de solidaritate, generozitate și de acordare a unei șanse de viață pentru cei bolnavi. O picătură din sângele donat poate salva o viață de om, îl poate ajuta să trăiască cu o calitate mai bună a vieții, precum și este stringent necesară în situațiile de urgență. Totodată, accesul la sânge în cantități suficiente este o componentă cheie a unui sistem eficient de sănătate”, a declarat Zinaida Greceanîi.

Acesta a menţionat că, în situația pandemică actuală, este foarte important ca cetățenii să conștientizeze necesitatea donării de sânge pentru ajutorarea pacienților bolnavi, inclusiv a celor infectați cu COVID-19.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a venit şi ea cu un mesaj de mulțumire donatorilor de sânge voluntari. „Astăzi e încă un prilej de a spori gradul de conştientizare a nevoii donării de sânge în mod regulat, pentru asigurarea tuturor persoanelor şi comunităţilor că au acces la livrări sigure şi de calitate de sânge şi produse din sânge, ca parte integrantă a acoperirii universale cu servicii medicale şi o component-cheie a sistemelor eficiente de sănătate”, se menţionează pe pagina OMS.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii precizează că tema campaniei din acest an – Sângele sigur salvează vieți – Donează sânge și contribuie la o lume mai sănătoasă – subliniază contribuţia pe care un donator o poate aduce pentru îmbunătăţirea sănătăţii celorlalţi oameni din societate şi atenționează faptul că transfuzia de sânge şi produsele din sânge ajută la salvarea a milioane de vieţi în fiecare an.

Potrivit datelor MSMPS, în anul 2019 au donat sânge în total 54545 de donatori de sânge/componente sanguine, dintre care 95,5% sunt donatori voluntari și neremunerați. Serviciul naţional de transfuzie a sângelui dispune de 96 de donatori voluntari și sistematici, dintre ei, 4 donează cu regularitate, la fiecare 2 luni sânge, pe parcursul a 10 ani consecutiv și 92 donează sânge cu regularitate pe parcursul ultimilor 5 ani.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share