Alte știri

Municipiul Chișinău se menține în alerta epidemiologică sporită prin infecția COVID-19

Pinterest LinkedIn Tumblr

Primăria Chișinău informează că municipiul rămâne în continuare în alertă epidemiologică sporită prin  infecția COVID-19, în condițiile când pe parcursul săptămânii trecute s-a înregistrat o creștere lentă a numărului de îmbolnăviri prin coronavirus, cu persistența cazurilor grave și foarte grave de infectări. Totodată, specialiștii prognozează o creștere semnificativă în viitorul apropiat, a morbidității prin infecția COVID-19.

Informații în acest sens au fost prezentate de Tatiana Bucearschi, șef al Direcției generale asistență socială și sănătate, în cadrul ședinței operative săptămânale de luni.  

Totodată, e de menționat că, în baza indicatorilor prezentați de Centrul de Sănătate Publică Chișinău, în capitală se menține stare de urgență în sănătate publică, pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”.

Conform datelor de la 07.02.2021, în municipiul Chișinău sunt 69453 cazuri confirmate COVID-19, inclusiv 67480 persoane recuperate și  1147 de decese.

De asemenea, rămân afectate aceleași grupe de vârstă: 30-39 ani și 60 ani și peste. Vârsta medie a persoanelor infectate cu COVID constituie 47,7 ani, cu predominarea îmbolnăvirilor în mediul urban (68,9%).

Capacitatea totală de spitalizare pentru pacienții COVID-19 în spitalele municipale este de 1033 paturi și 200 paturi triaj (la Centrul „COVID-19 Chișinău” de la MoldExpo). Sunt disponibile 800 paturi pentru adulți, 163 paturi pentru copii, 40 paturi pentru maternitate, 30 paturi pentru îngrijiri paleative.

Spitalele municipale sunt pregătite și asigurate cu echipamente și mijloace de protecție, medicamente antivirale pentru tratamentul pacienților cu coronavirus.

În condițiile răspândirii continue a infecției COVID-19, rămâne importantă vaccinarea populației împotriva acestei boli.

Imunizarea este una dintre cele mai sigure soluții pentru minimalizarea riscului de a face o formă severă a maladiei, deși nu este o măsură obligatorie.

În continuare este necesară respectarea măsurilor de prevenire și protecție împotriva coronavirusului, precum: portul obligatoriu al măștilor în spațiile publice închise și deschise, spălarea regulată a mâinilor și evitarea locurilor publice aglomerate.

loading...

Comments are closed.