Alte știri

NEWS ALERT // Moldovenii NU AU ACCES peste Prut. Ambasada României vine cu precizări, după prelungirea stării de alertă

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cetățenii Republicii Moldova nu pot intra pe teritoriul României, cu unele excepții stabilite anterior. Precizarea vine din partea ambasadei României la Chișinău, după relungirea stării de alertă peste Prut. În context, se menționează că moldovenii care dețin cetățenie română au dreptul de a intra pe teritoriul României cu condiția să nu se fi aflat,  într-una sau mai multe țări cu risc epidemiologic ridicat, transmite Telegraph.md, cu referire la Zugo.md

Potrivit Ambasadei româniei, cetățenilor străini, inclusiv cetățenilor moldoveni, nu li se permite accesul peste Prut. Iar eliminarea Republicii Moldova din lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat nu modifică condițiile de intrare în România.

„Se permite intrarea în România doar dacă vă încadrați în excepțiile prevăzute de legislația în vigoare. Veți fi exceptat de la carantină dacă veniți din Republica Moldova, cu condiția că, înaintea sosirii în România, să nu vă fi aflat, în ultimele 14 zile, într-una sau mai multe țări cu risc epidemiologic ridicat”, precizează instituția.

Excepția de la măsura carantinei se aplică și persoanelor care pleacă România din țările de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 72 de ore și prezintă un test negativ pentru coronavirus, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul român.

Pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare, preschimbare documente de identitate, părăsirea țării, poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină, pe baza documentelor justificative, cu prezentarea testului COVID-19, realizat în condițiile de mai sus. Suspendarea se dispune prin decizie cu caracter individual, emisă de Direcția de Sănătate Publică teritorială.

Tranzitul

• Toate persoanele care tranzitează România și nu prezintă simptomatologie specifică infecției cu noul coronavirus, indiferent de țara de proveniență sau destinație, sunt exceptate de la măsura carantinei.

• Pentru a fi permisă tranzitarea României, persoanele trebuie să probeze faptul că scopul călătoriei este unul justificat și esențial, respectiv că li se va permite continuarea călătoriei în celelalte state de tranzit, dacă este cazul, respectiv că li se va permite intrarea în țara de destinație. Dovada scopului călătoriei se poate face în baza unui drept de ședere, dacă sunt impuse astfel de limitări de către statele de tranzit/destinație (viză, permis de ședere, carte de rezidență etc.).

• Tranzitul trebuie să fie realizat neîntrerupt, în maxim 24 de ore, utilizând coridoarele umanitare special create în acest sens

Amintim că România a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile, în contextul pandemiei de coronavirus. Hotărârea Guvernului de la București a intrat în vigoare luni, 14 decembrie.

În penitenciare vor fi organizate comunități terapeutice pentru condamnații cu istoric de consum de droguri

loading...

Comments are closed.