Editoriale

Nu putem accepta finanțarea partidelor din contul lui Soros, Konrad-Adenauer-Stiftung sau USAID

Pinterest LinkedIn Tumblr

Deși pare că PSRM-ul se împotrivește absolut politic proiectului Legii ONG-urilor, cred că este foarte corect să deschidem parantezele în privința acestei inițiative belicoase.

În primul rând, pentru că așa este corect, plasez un screen cu art.6 alin.4) și 5) din proiectul de lege, votat de către Guvernul Filip (PDM) în aprilie 2018, fiind o precondiție a Uniunii Europene pentru o tranșă de bani (care nu au mai venit).

Din câte vedeți, proiectul propune ca ONG-urile să capete puterea legală în partea ce ține de finanțarea directă și nestingherită a partidelor, și anume prin susținerea materială și nematerială sau prin prestări de servicii.

Totuși, ONG-urile nu vor avea voie să presteze servicii în timpul campaniilor electorale, dar aceasta este de formă.

La acest subiect, cineva m-a întrebat azi dimineață dacă este posibil de finanțat vreun protest stradal prin intermediul acestui art.6 alin.4) din Legea ONG-urilor, dacă norma va fi acceptată. Ei bine, din punct de vedere legal și contabil va fi posibil de finanțat orice protest stradal al vreunui partid politic, indiferent dacă acesta este pro-european sau pro-rus. Cum? Simplu: ONG-ul va arăta în documentele financiar-contabile că organizează o măsură stradală de consolidare a echipei de partid. Evident, vor fi acoperite cheltuielile de transport, hrană, apă, poate chiar și cazare, precum și materiale promoționale (cum ar fi flaguri, corturi, placate, bannere de tot felul, suporturi pentru lozinci).

Astfel, propunerea legislativă, asupra căreia se insistă foarte mult, este una periculoasă pentru Republica Moldova. Or, finanțarea din afară va fi o ingerință în politica externă și imposibil de controlat, deoarece legea nu impune vreo limită de injectare a fondurilor străine în aceste ONG-uri satelit.

Ce ține de Soros, Konrad-Adenauer-Stiftung și USAID, menționate și în titlu, voi atrage atenția la următoarele.

Toate aceste structuri de finanțare externă injectează sume enorme în ONG-urile din Republica Moldova, iar o bună parte din bani sunt utilizați pentru susținerea partidelor sau a anumitor curente politice:

  • Soros – susține presa și alte programe privind ”democrația”, iar majoritatea ONG-urile și presei abonate la banii acestei organizații fac partizanat pentru unele partide de la Chișinău;
  • Konrad-Adenauer-Stiftung – organizează diferite conferințe și alte lecții pentru membrii PAS, PPDA și PLDM. Aceste activități sunt pentru ”democrație”, dar nu este normal când o asociație politică din Germania dă lecții politice politicienilor din țara noastră.
  • USIAD – prin intermediului mai multor programe, inclusiv Internews, această Agenție americană pompează bani grei în presa de la Chișinău, și anume în presa care face partizanat politic pentru PAS și PPDA. Or, deschideți orice sursă mass-media care face propagandă pentru Maia Sandu și Andrei Năstase, iar în footer o să găsiți o mențiune despre faptul că sunt finanțate prin USAID.

Apropo, ONG-urile care militează astăzi pentru noua lege a ONG-urilor sunt tot alea care protestau și pentru finanțarea partidelor din bugetul de stat cu milioane de lei în fiecare an. Eu atunci nu le-am spus mulțumesc, dar după adoptarea legii am văzut cum banii cetățenilor curg din greu în conturile partidelor din Moldova (rapoartele sunt pe cec.md).

Autor: Corneliu Gandrabur, gandrabur.md

loading...

Comments are closed.