Alte știri

OMS, Guvernul Germaniei și UE au donat Moldovei echipamente de protecție în valoare de peste jumătate de milion de euro

Pinterest LinkedIn Tumblr

1,6 milioane de mănuși medicale de unică folosință și 300.000 de măști de protecție de tip FFP2, în sumă totală de 537,500 EURO, au fost livrate suplimentar Republicii Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Republicii Federale Germania și Uniunii Europene în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății. Ajutorul face parte din colaborarea Germaniei și OMS și inițiativa finanțată de Uniunea Europeană „Solidari pentru Sănătate”, direcționată spre combaterea pandemiei în țările Parteneriatului Estic. Inițiativa are scopul de a consolida reziliența sistemelor de sănătate și capacitatea țărilor de a răspunde la situații de urgență în sănătate publică.

Echipamentele personale de protecție, atât de necesare lucrătorilor medicali implicați în diagnosticul și tratamentul pacienților cu COVID-19 sunt destinate pentru toate instituțiile medicale din țară, inclusiv din regiunea transnistreană. Mănușile medicale și respiratoarele FPP2 livrate corespund standardelor de calitate și siguranță pentru protecția medicilor, asistenților medicali și altui personal.

Igor Curov, Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a mulțumit partenerilor externi ai Republicii Moldova pentru această donație generoasă, spunând: „Pandemia COVID-19 este în continuare un test de rezistență pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova. Aceasta continuă să ne afecteze viața și să răpească oamenii dragi de lângă noi. Consolidarea sistemului medical, pentru a face față pandemiei, este o prioritate pentru Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Ne exprimăm gratitudinea pentru echipamentele medicale oferite de Germania, Uniunea Europeană și OMS, partenerii strategici în lupta cu infecția COVID-19, care vor fi distribuite tuturor instituțiilor medicale din țară, dar și din regiunea transnistreană pentru a proteja eroii din prima linie”.

Prezent la ceremonia de donație, Excelența Sa, Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova a menționat: „Echipa Europa, care consta din suportul Uniunii Europene și a Statelor Membre UE, oferă asistență tangibilă pentru sistemul medical din Republica Moldova și pentru protecția cetățenilor țării. Acest nou lot de asistență va aduce un aport considerabil la aceste eforturi comune. Suportul oferit din partea Germaniei în acest context, precum și a altor State Membre ale UE în perioada de pandemie, este unul direcționat către lucrătorii din prima line, precum și tuturor cetățenilor care continuă să lupte cu consecințele pandemiei.”

La rândul său, Excelența Sa, Angela Ganninger, Ambasadorul Republicii Federale Germania în Republica Moldova a adăugat: „După cum am şi promis ultima dată, Guvernul Federal al Germaniei cu sprijinul Uniunii Europene continuă să ofere ajutor necondiţionat cetăţenilor din Republica Moldova. Împreună întindem o mână de ajutor instituţiilor medicale, care în această perioadă pandemică sunt la grea încercare. Dorim să ştiti că ECHIPA EUROPA este un prieten de încredere şi împreună vom reuși să depășim această criză.”

Dr. Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova a subliniat: „Organizația Mondială a Sănătății, Uniunea Europeană și Germania susțin eforturile Republicii Moldova de a combate pandemia. Ajutorul continuu reprezintă și o dovadă de unitate, de solidaritate pentru sănătate și reprezintă o dovadă suplimentară a creării unui front comun la nivel regional și global. Fiecare lucrător medical care salvează vieți trebuie să fie protejat, pentru a fi în siguranță atât el, cât și pacienții. Suportul va avea un aport esențial în luptă cu pandemia”.

„Multilateralismul și solidaritatea sunt esențiale pentru combaterea pandemiei, depășirea acestei crize și recuperarea după impactul dezastruos al acesteia. Donarea de astăzi a echipamentelor și a bunurilor necesare lucrătorilor medicali este un alt exemplu excelent de colaborare și coordonare între autorități și partenerii de dezvoltare. Vom fi în siguranță atunci când cu toții suntem în siguranță”, a declarat Simon Springett, Coordonatorul Rezident ONU în Republica Moldova.

„Aceste echipamente sunt foarte eficiente și extrem de utile pentru toți lucrătorii medicali care, în aceste momente dificile, luptă pentru viața pacienților. În perioada pandemiei, OMS, Uniunea Europeană și Germania ne-au susținut și ne-au fost aproape, ca niște adevărați prieteni. Am beneficiat atât de suport instructiv, informațional, cât și de donații de echipamente medicale. Am simțit că nu suntem singuri și oricând avem o mână întinsă de ajutor”, a menționat Alexandru Holostenco, directorul Spitalului municipal pentru copii „V. Ignatenco”.

La începutul lui martie 2021, la Chișinău au ajuns 300 de concentratoare de oxigen, 600 de pulsoximetre și 5 ventilatoare de respirație artificială, donate de Uniunea Europeană și OMS, pentru a restabili și trata pacienții cu forme și dificultăți grave de respirație ca urmare a COVID-19. Tot atunci, Republica Moldova a mai recepționat o donație de 600 de pulsoximetre din partea Guvernului Federal al Germaniei, iar în aprilie 2021, Germania și OMS au donat sistemului de sănătate din Republica Moldova 300 concentratoare de oxigen.

În total, până la acest moment, prin intermediul inițiativei Uniunii Europene „Solidari pentru Sănătate”, a Guvernului Germaniei și OMS, Republica Moldova a recepționat circa 2,1 milioane de măști și respiratoare, 1,93 milioane de mănuși, 16,200 ochelari de protecție, 36.000 halate de protecție, 956 concentratoare de oxigen, 39 ventilatoare pentru respirație asistată, 1.410 pulsoximetre.

La ora actuală, la nivel mondial sunt înregistrate peste 162 milioane de cazuri de COVID-19. La 17 mai 2021, în Republica Moldova erau 253.845 cazuri de COVID-19 și 228.971 doze de vaccin împotriva COVID-19 administrate.

loading...

Comments are closed.