Editoriale

OPINIE // Renato Usatîi intenționează să acapareze și dreapta politică

Pinterest LinkedIn Tumblr

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi intenționează să acapareze și dreapta politică pentru a valorifica voturile la următoarele alegeri parlamentare, într-un număr cât mai mare de deputați în Parlament. Este opinia analiștilor politici exprimată pentru Politics.MD. Potrivit lor, această fuziune de capital politic seamănă mai degrabă cu o „deconservare politică”.

În opinia expertului Andrei Ilașciuc, liderul Partidului Nostru se prezintă ca un politician care exploatează problemele existente în societatea moldovenească, venind cu mesaje zgomotoase şi propunând ,,soluţii” simple atrăgătoare omului simplu. Pornind de la această premiză, Usatîi nu se complică în a formula mesaje pentru cei din stânga sau dreapta eșichierului politic, de unde politologul desprinde două presupuneri:

„1.În această campanie, Usatîi se prezintă ca un politician ,,egoist”, care are strategia sa, pe care convenţional o numim  ,,strategia aspiratorului”, scopul căruia este de a acumula voturile celor nemulţumiţi şi dezamăgiţi de Sandu, Năstase şi Dodon. Valorificarea acestor voturi urmează a fi întreprinsă la următoarele alegeri parlamentare printr-un număr cât mai mare de deputaţi în Parlament.

2.În această campanie, Usatîi acţionează ,,concertat” cu alţi candidaţi. În aşa situaţie, postura lui este de ,,torpilă” politică împotriva lui Dodon. Doar nimeni nu crede că în acest ,,concert”, Chirtoacă, Ţîcu sau Deliu luaţi la ,,hurtă”, ar putea influența electoratul tradiţional PSRM-ist mai mult decât Usatîi” susține Ilașciuc.

Iar analistul politic Ruslan Casapu spune că această perindare a lui Renato Usatîi dintr-un bazin electoral în altul ar putea să influențeze mult la nouă conjunctură a politicii moldovenești.

„Renato Usatîi în ultima perioadă face mișcări din partea stângă a segmentului politic spre partea dreaptă, în politică moldovenească. Presupun că începe recrutarea alegătorilor care au fost dezamăgiți în partidul PDM, astfel crește bazinul electoral și nivelul de susținere din teritoriu. Un aspect negativ ar fi oferirea șansei Partidului Socialiștilor să ocupe toată partea de stânga, fărămițându-se dreapta cu apariția a mai multor partide” conchide analistul.

loading...

Comments are closed.