Editoriale

OPINIE // Vremurile „bune” care au venit seamănă izbitor de mult cu vremurile ”obișnuite” dinaintea lor

Pinterest LinkedIn Tumblr

Vremurile „bune” care au venit seamănă izbitor de mult cu vremurile ”obișnuite” dinaintea lor.

Tabloul cu ”angajarea rudelor în diverse funcții” l-am mai văzut.

Nici kartinka cu ”legile se aplică doar pentru proști iar oameni noștri sînt deasupra legii” nu e deloc nouă.

Oricît de mult s-ar strădui noul ministru al justiției să ambaleze în bomboane cu mentă situația jenantă cînd prim-ministra nu a inclus în declarația de avere casa în care locuiește (că, vedeți, legea o fi proastă), ea miroase a altceva – a vechiul truc despre faptul că, dacă un ins a prins o korocikă, un automobil cu girofar și un fotoliu, apu insul (sau insa) cu pricina e deasupra legii. Și deasupra normelor legale.

Evident că, din punctul de vedere al celui care o încalcă legea e scrisă aiurea. Probabil că orice șofer care a fost prins beat la volan, de exemplu, crede că o lege care interzice să te urci la volan după ce ai băut o căldare de jin cu cumătru, e scrisă total anapoda…

Nu ajută nici faptul că dl. Litvinenco, ca ministru al justiției își bagă picioarele-n ea de lege și invocă, ca și principiu, faptul că el personal are certitudinea și încrederea că dna prim-ministră nu a făcut nimic rău și e un om ”corect și integru”.
Cuvîntul de onoare al ministrului nu e izvor legal încă. (Asta pînă cînd majoritatea parlamentară nu scoate o lege care ar stipula că, urmare a votului și doleanțelor cetățenilor țării exprimate prin votul din 11 iulie, toate statusurile de pe Facebook a ministrului justiției să fie considerate legi care intră în vigoare din momentul postării).

Nu-s tare departe vremurile cînd un fost prim-ministru se jura că el personal cunoaște pe oamenii care figurează într-un dosar de furt bancar și că 90 % din ei ar fi ”oameni absolut onești”.

Știm cu ce s-a terminat istorioara aia. Asta nu are cum să se termine altfel.

Autor: Vitalie Sprinceana

loading...

Comments are closed.