Parlamentul se modernizează. Urmează să fie achiziționate tablete PC pentru sistemul e-vot

Astăzi, 14 februarie, Secretarul General al Parlamentului, Adrian Albu, a susținut un briefing de presă privind achiziția de tablete PC pentru sistemul informațional e-Parlament, inclusiv e-vot, relatează Telegraph.md

Adrian Albu a declarat că în 2017 Biroul Permanent al Parlamentului a aprobat o Hotărâre privind coparticiparea la achiziționarea sistemului informațional e-Parlament, iar în luna decembrie a aceluiași an a fost semnat un acord cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), care va fi implementat până pe 31 martie 2020.

Sistemul e-Parlament presupune mai multe etape inclusiv: dezvoltarea și implementarea softului, gestionarea electronică a procesului legislativ, elaborarea unui nou site al Parlamentului și integrarea e-votului, pentru care este necesară procurarea tabletelor PC. Acest sistem informațional va oferi posibilitatea transparentizării procesului de gestionare a materialelor și documentelor legislative, în format electronic.

”Astfel, vom deveni, mai performanți, mai economi și mai prietenoși mediului”, a menționat Adrian Albu.

În rezultatul licitației, câștigător și dezvoltator al softului, a devenit compania Nextsense, iar valoarea contractului este estimată la 433,917 mii dolari, dintre care suma oferită prin intermediul PNUD de către Guvernul Suediei este de 328,13 mii dolari.

”Acum suntem la etapa privind procurarea tabletelor PC. Deoarece cumpărarea tabletelor nu intră în componenta grantului, iar încercările noastre insistente de a identifica un donator care să acopere cheltuielile legate de procurarea acestora nu s-au soldat, din păcate, cu succes, suntem nevoiți să găsim o altă soluție”, a precizat  Secretarul General.

Astfel, fără a extrage din bugetul de stat resurse suplimentare, Secretariatul a reușit identificarea mijloacelor în limita resurselor disponibile, inclusiv datorită unor economii considerabile pe seama agentului termic, renunțării la sticlele de plastic, instalării unor softuri mai ieftine.

Pe 12 noiembrie 2019 a avut loc o licitație deschisă privind achiziția tabletelor, termenul de livrare fiind stabilit pentru 24 decembrie 2019. Agentul economic, însă nu s-a încadrat și, ținând cont de garanția de execuție oferită de agentul economic, deschiderea și receptivitatea acestuia, s-a decis ca compania să nu fie inclusă în lista neagră, deoarece autoritatea contractantă nu a suportat un prejudiciu (cheltuieli suplimentare ) și nu i-a fost afectată activitatea.

Secretarul General a reiterat că tabletele PC sunt necesare pentru buna gestionare a votării electronice și a procesului legislativ în ansamblu, ele vor permite noi economii pe seama hârtiei, scanerelor și tonerelor, etc. ”Adevărații experți privesc acest proces în perspectivă și cunosc că peste 5-7 ani investițiile se vor recupera”, a spus Adrian Albu.

În încheiere, a fost menționat că cel mai important lucru constă în faptul că e-votingul va oferi o transparență totală, iar fiecare cetățean va putea urmări toate procesele în cadrul organului legislativ.

Citește și: Aproape gata: Cum arată Arena Chișinău construită în proporție de 99%

Total
0
Shares
Total
0
Share