Politic

PAS modifică Legea Procuraturii pentru a CAPTURA instituția? Reforma justiției bate pasul pe loc

Pinterest LinkedIn Tumblr

În Republica Moldova nu avem dezvoltare economică și nu avem justiție, din cauza că nu avem continuitatea reformelor în aceste domenii. De fiecare dată cu schimbarea guvernării, la noi se schimbă și legile, iar legile se schimbă nu pentru a fi mai bune, dar pentru ca respectiva guvernare să poată controla sistemul. Exact la asta asistăm și acum, cei din PAS venind cu noi modificări la legea Procuraturii, pe care culmea, tot ei au modificat-o și în anul 2019. Vă amintesc că în perioada respectivă, Olesea Stamate ocupa funcția de ministru al Justiției și a modificat Legea Procuraturii elaborată în 2013 de cumnatul lui Sergiu Litvinenco, expertul și ONG-tul Vladislav Gribincea. Conformăm modificărilor elaborate de Stamate, Procurorul General a fost ales printr-un concurs public, iar câștigătorul concursului a ajuns să fie Alexandr Stoianoglo. Concursul dat, zicea Stamate în 2019, a fost un exercițiu foarte bun și transparent.

Planurile Maiei Sandu de atunci, precum cele din prezent, erau însă de a controla Procuratura Generală, iar faptul că Stoianoglo a câștigat concursul inițiat de Olesea Stamate, a stricat planurile celor din PAS. Astfel că după puțin timp, la ei cică au apărut dubii, iar concursul lăudat de experți și însăși Stamate, era deja cu semne de întrebare.

Pentru a repara greșeala Olesei Stamate, Maia Sandu, din poziția de Prim-ministru, și-a asumat o altă lege a procuraturii, care prevedea în fond numirea unui Procuror General direct de către ea. Acest pas al Maiei Sandu a fost criticat chiar și de partenerii PAS-ului din Blocul ACUM, reprezentanții Platformei DA. Și asta pentru că Maia Sandu încălca astfel Constituția. Când a mers în fața Parlamentului cu respectiva asumare de răspundere, Maia Sandu era conștientă că va primi vot negativ. Însă ea dorea ca să fie demisă din fruntea Guvernului deoarece rezultate pentru societate nu livra, ratingul începea să se ducă în jos, iar în față erau alegerile prezidențiale. Așa că Maia Sandu a decis să plece de la Guvernare pentru a se putea pregăti de prezidențiale, iar deja pentru funcția de Procuror General să lupte din poziția de președinte. Lucru care s-a și întâmplat. Maia Sandu numește tot acest proces ca fiind o reformă a justiției, însă hotărârea Curții Constituționale în frunte cu Domnica Manole, demonstrează că Maia Sandu, prin acea asumare de răspundere, a încălcat Legea Supremă din stat.

Și dacă Președintele CC, Domnica Manole, a declarat ca fiind neconstituțional pasul făcut de Maia Sandu privind numirea Procurorul General, aceasta a schimbat strategia. Sau și-a luat un consilier pe domeniul justiției mai bun decât Stamate sau Litvinenco care i-a explicat Maiei Sandu că poate scăpa de Alexandr Stoianoglo dacă va controla mai întâi Consiliul Superior al Procurorilor. Și Maia Sandu a început a curăța, cum îi place ei să spună, această instituție. Însă din nou cu încălcarea gravă a Constituției. Or, Curtea Constituțională a suspendat decretul președintei Maia Sandu privind suspendarea din funcție a fostului membru al CSP, Dumitru Pulbere. Acest lucru n-a contat însă prea mult, iar într-un final, Svetlana Balmuș, candidatul Maiei Sandu, a ajuns membru al CSP. La fel cum a ajuns la CSP și Natalia Moloșag, avocatul Maiei Sandu votată mai întâi de PAS în funcția de Avocat al Poporului. Toate aceste mișcări au fost făcute pentru ca Maia Sandu să aibă majoritatea de voturi în CSP. Votul de aur, să-i zicem așa, fiind asigurat de către Dorel Musteață, judecătorul CSM din perioada așa-numitului stat capturat de Plahotniuc, promovat acum de PAS la CSJ pentru votul său împotriva lui Stoianoglo. În plus, Maia Sandu are nevoie să controleze CSP-ul și pentru că așa-zisa lor Comisie de Evaluare a Procurorului General, sau mai exact raportul acestei comisii poate fi ignorat de CSP, iar asta ar putea însemna și revenirea lui Alexandr Stoianoglo în fruntea Procuraturii Generale. Așa că Maia Sandu s-a asigurat ca acest lucru să nu se întâmple.

Faptul că dosarul împotriva lui Stoianoglo este doar o răfuială politică sunt și perchezițiile repetate efectuate în biroul acestuia, la o lună de când a fost reținut. PAS încearcă astfel să mențină show-ul. În plus, PAS a decis să-i elimine și pe adjuncții lui Stoianoglo, cum ar fi procurorul Ruslan Popov. Acest procuror fiind la fel reținut imediat după ce a declarat că Litvinenco l-a înlăturat pe Stoianoglo pentru a salva un membru al familiei sale, implicat în furtul miliardului. Oficial Popov e bănuit de îmbogățire ilicită, cu toate că raportul celor de la ANI arată că probleme nu sunt.

Dosarul împotriva lui Stoianoglo bate pasul pe loc. Și pentru că probe împotriva lui pe semne că nu există, Maia Sandu a dat ordin să înceapă procesul de evaluare a activității acestuia. Pentru ai convinge pe moldoveni, cel puțin pe cei din diaspora, că au scopuri nobile, Olesea Stamate ne spune că noua modificare a Legii Procuraturii va permite și selectarea unui candidat pentru funcția de Procuror General din afara țării. Ce nu spune Stamate este că ei au totul deja pregătit, iar Procuror General ar urma să ajungă o moldovneancă stabilită în SUA. Deci asistăm din nou la mimarea unui proces democratic. PAS vrea ca despre asta să se discute în societate și ca oamenii să nu vadă cum în funcții cheie ale procuraturii sunt acum promovați oamenii lui Viorel Morari, supranumit procurorul lui Plahotniuc. Despre acest lucru a vorbit un alt fost susținător al Maiai Sandu, Ștefan Gligor. Viorel Morari poate însă dormi liniștit, pentru că are în PAS cei mai buni avocați, lucru demonstrat și de deputatul Bolea.

Nebănuite sunt căile politicii moldovenești, iar singurul lucru bun din războiul Maiei Sandu pornit împotriva lui Alexandr Stoianoglo sunt adevărurile care ies la iveală. Maia Sandu a împlinit un an de când a fost aleasă președinte, iar PAS are deja peste 100 de zile de când guvernează. În tot acest timp, acești oameni buni au demonstrat că problema Republicii Moldova nu constă în faptul că dracul e negru, dar că îngerii nu sunt albi.

Autor: Ion Harghel, radarpolitic.md

loading...

Comments are closed.