Externe

Patriarhul ecumenic Bartolomeu, dezamăgit de Patriarhul Kiril: „Nu știu cum poate găsi o justificare în conștiința sa”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului spune că Biserica Ortodoxă Rusă i-a dezamăgit pe liderii Bisericii Creștin Ortodoxe sprijinind invazia Moscovei în Ucraina.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Moscova numește invazia în Ucraina o „operațiune militară specială” pentru a „denazifica” țara, o afirmație despre care Kievul și aliații săi occidentali afirmă că reprezintă un pretext nejustificat pentru un război care nu a fost provocat.

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kiril, este un susținător al acțiunilor Moscovei, iar poziția sa a divizat Biserica Ortodoxă din întreaga lume. Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB) i-a cerut Patriarhului Kiril să „intervină și să medieze” pentru a ajuta la oprirea războiului.

Într-un interviu difuzat marți seara de televiziunea publică elenă ERT, Patriarhul Bartolomeu a declarat că se aștepta ca Patriarhul Kiril să ia atitudine împotriva deciziei președintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina și să demisioneze, dacă era nevoie, într-un gest de opoziție față de război, relatează DIGI24.

„Nu este posibil ca toate bisericile să nu condamne violența, războiul. Biserica rusă ne-a dezamagit. Nu doresc ca Biserica Rusiei și fratele Patriarh Kiril să fie această excepție tragică. Nu știu cum poate găsi o justificare în conștiința sa”, a mai spus el.

„M-am așteptat ca fratele Kiril să ia poziție în fața acestei chestiuni cruciale, acestui moment istoric. Dacă e nevoie, să-și sacrifice fotoliul, să-i spună lui Putin, domnule președinte, nu pot fi de acord cu dumneavoastră, demisionez”, a spus el.

În Rusia trăiesc aproximativ 100 de milioane de creștini ortodocși, iar în Ucraina – circa 30 de milioane de credincioși ortodocși.

loading...

Comments are closed.