Perfecționarea cadrului legal privind delimitarea proprietății publice, pe agenda comisiilor parlamentare

Proiectul de modificare a Legii privind delimitarea proprietății publice a fost subiectul audierilor publice organizate în comun de Comisia agricultură și industrie alimentară și Comisia administrație publică.

Proiectul a fost elaborat cu scopul de a ajusta cadrul normativ existent în vederea gestionarii, protecției și folosirii eficiente a tuturor obiectivelor acvatice de pe teritoriul Republicii Moldova.

Conform proiectului, corpurile de apă de suprafață și terenurile aferente acestora, terenurile fondului apelor situate în hotarele unităților administrativ-teritoriale urmează să fie proprietatea exclusivă a APL.

Autorul proiectului – Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, argumentează că  o parte din obiectivele acvatice sunt grevate cu dreptul de folosință către întreprinderile piscicole, iar acestea nu achită decât impozit funciar în bugetele primăriilor. Prin acest fapt, bugetul Autorităților Publice Locale este prejudiciat, consideră autorul.

În opinia sa, întreprinderile piscicole gestionează ineficient, necalitativ și neglijent obiectivele acvatice. Acestea nu își execută atribuțiile potrivit cadrului legal relevant în domeniu, unii agenți economici nu se conformează Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Regulamentului-tip de exploatare a lacurilor de acumulare.

Participanții la audieri au fost unanimi privind necesitatea imperativă de a  modifica legislația în domeniu.

A fost luată decizia de a completa proiectul cu recomandările expuse în cadrul audierilor și cele ce vor mai fi formulate, încât textul final să ofere o claritate totală în ceea ce privește modul de gestionare a resurselor acvatice, în special de delimitare a proprietății publice.

Pe 24 martie curent urmează a fi organizate noi audieri la acest subiect.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share