Actualitate

Peste 64 000 de declarații de avere și interese personale au fost depuse pe Portalul public al ANI. Ce urmează?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Miercuri, 31 martie, 2021, s-a încheiat perioada de depunere a declarațiilor anuale de avere și interese personale. Circa 64 500 de declarații au fost depuse pe Portalul public al ANI.

În perioada următoare, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică va genera către ANI următoarele informații:

  1. Lista cu privire la numărul subiecților care au depus declarațiile de avere și interese personale pentru anul 2020;
  2. Lista subiecților care au depășit termenul de depunere a declarațiilor;
  3. Lista subiecților care au depus declarațiile de avere și interese personale rectificate, la eliberare și/ sau angajare în funcție.

În baza acestor informații generate de către sistemul electronic ”e – Integritate”, ANI va determina zonele de risc pentru verificarea declarațiilor de avere și interese personale ale demnitarilor și a altor subiecți ai declarării, care reprezintă un interes  pentru societate. Suplimentar, Președintele ANI va emite un ordin prin care inspectorii de integritate vor analiza declarațiile anuale depuse de către acești subiecți.

Comparativ cu anii precedenți, în premieră, perioada de depunere a declarațiilor a decurs fără semnalarea unor incidente sau cazuri de deficiențe tehnice ale sistemului electronic. Totodată, ANI a înregistrat o mobilizare mai mare a demnitarilor, conducătorilor instituțiilor publice, functionarilor publici și a alesilor locali.  Astfel, subiecții declarării au devenit mai informați și mai responsabili la realizarea acestei obligațiuni. Acest fapt se datorează mesajelor promovate de Autoritate și a sesiunilor de instruire organizate de reprezentanții ANI inclusiv, în comun cu CALM și alte organizații non guvernamentale.

Subiecții care au depus tardiv sau nu au depus declarațiilor de avere și interese personale riscă sancțiuni în mărime de la 1500 la 4500 lei, inclusiv inițierea unui control al averii din oficiu. Iar, pentru includerea incompletă sau incorectă a datelor din declarațiile de avere și interese personale, ANI va sesiza organele competente sub aspect penal sau fiscal.

loading...

Comments are closed.