Peste 800 de copii au fugit de acasă pe parcursul anului trecut. Trei dintre aceștia au fost găsiți decedați

La 25 mai este marcată, anual, Ziua internaţională a copiilor dispăruţi, cu scopul de a aduce în prim-plan tragedia copiilor dispăruți, de a-i informa pe părinţi în legătură cu măsurile pe care le pot lua pentru a-şi proteja copiii şi pentru a ne aduce aminte de copiii care nu au fost găsiţi niciodată.

Astfel, la nivel internațional, sunt organizate acţiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declaraţi dispăruţi în întreaga lume.

Pentru Republica Moldova abandonul de domiciliu la fel, constituie o problemă, fapt care determină adoptarea unei atitudini conştiente, implicarea la identificarea timpurie a dificultăților cu care copiii se confruntă și asigurarea intervenției în fiecare caz aparte.

În acest context, Inspectoratul General al Poliţiei marchează această zi în toată țara prin activități de informare și sensibilizare a copiilor și părinților despre numărul de dispariții voluntare în rândul minorilor, riscurile la care aceştia pot fi expuşi şi măsurile care necesită a fi luate pentru a minimaliza aceste situaţii.

De asemenea, astăzi, de Ziua internațională a copiilor dispăruți, Inspectoratul General al Poliției în comun cu reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Asociației Obștești „Concordia. Proiecte sociale”, au lansat campania socială „Atenție copii dispăruți ! Când depistezi un copil singur în stradă, sună 112, arată că îți pasă”, în care se face apel către comunitate la responsabilitate şi solidaritate umană faţă de dispariţia copiilor, precum şi la implicare în depistarea acestora.

Evenimentul a avut loc în fața fostului hotelului Național din mun. Chișinău, unde, pe parcursul ultimilor trei ani, au fost înregistrate peste 140 chemări care se refereau la conflicte în care erau implicate persoanele agresive, inclusiv minorii care nu au un loc permanent de trai.

Copiii dispăruţi ajung, în cele mai multe cazuri, victime ale violenţei şi exploatării. Cauzele acestor dispariții cel mai adesea sunt: neglijarea copiilor de către reprezentații săi legali, lipsa unui dialog viabil între părinte-copil în cazul familiilor firești, prezența mediului vicios în familie, precum și violența atât psihică, cât și fizică, prezența problemelor financiare, condițiile de trai, necesitatea de a câștiga sursa de existență, aceștia fiind factori care generează plecarea voluntară a minorilor de acasă.

Pe parcursul anului 2020, polițiștii au înregistrat 810 cazuri de plecare voluntară a copiilor de la domiciliu sau din instituțiile sociale.

Astfel, pe parcursul perioadei respective: 629 copii au plecat din propria familie, 201 copii au plecat din forma de protecție (APP), instituţii rezidenţiale – 206 minori.

În mod special, sunt expuse la părăsirea de domiciliu fetele aflate în pragul adolescenţei, iar categoria de vârstă cea mai vulnerabilă este între 13 şi 16 ani.

Ca urmare a eforturilor depuse și măsurilor întreprinse de polițiști s-a reușit depistarea în primele 24 de ore de la dispariție a 562 de copii, 105 au fost găsiți în decurs de 48 de ore și 102 copii după 48 de ore, iar 3 copii au fost depistați decedați.

Principalele motive pentru care copiii fug de acasă sânt lipsa supravegherii din partea părinţilor, teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală comisă de copil, situaţia financiară precară din familie, dar şi conflictele din familie sau ca urmare a plecării părinţilor la muncă în străinătate.

Reiterăm, polițiștii optează primordial pentru identificarea timpurie a situaţiilor de acest fel şi intervenţia în echipă (polițiști, profesori, consilieri şcolari şi psihologi).

Total
0
Shares
 
Total
0
Share