Plămânii au puterea “magică” de a vindeca daunele provocate de fumat, cu o condiție

Fumatul, Fumător și nefumător, daunele cauzate de fumat, cum se remediază plămânii, diminuează

Plămânii oamenilor au abilitatea “magică” de a repara muțiile canceroase cauzate de fumat, însă doar în cazul celor care se opresc din fumat, informează BBC.

Mutațiile care duc la cancer la plămâni au fost considerate definitive, putând chiar avansa după ce fumătorul renunță la fumat.

Însă noile descoperiri, publicate în revista Nature arată că puținele celule care scapă de daunele provocate de fumat pot ajuta la refacerea plămânilor.

Efectele au fost observate chiar și în cazul pacienților care au fumat un pachet pe zi timp de 40 de ani, înainte de a se lăsa.

Substanțele chimice din fumul de tutun corup și provoacă mutații în celulele plămânilor – transformându-le încet din celule sănătoase în celule canceroase.

Studiu a dezvăluti că asta se petrece la scară largă în plămânii unui fumător chiar și înainte ca acesta să dezvolte boala.

Marea majoritate a celulelor luate din căile respiratorii ale unui fumător fuseseră deja modificate de tutun, conținând peste 10.000 de mutații genetice.

“Acesta pot fi considerat mini-bombe, așteptând următoarea lovitură care le permite să progreseze către cancer”, a spus doctorul Kate Gowers, unul dintre cercetătorii UCL.

O mică parte din celeule a scăpat neatinsă. Cum reușesc să evite schimbările genetice provocate de fumat încă este neclar. Cu toate acestea, după ce un om renunță la fumat, acestea sunt celulele care cresc și înlocuiesc celulele afectate din plămâni.

În cazul celor care renunță la fumat, până la 40% din celulele lor ajungă să arate ca ale celor care nu au fumat niciodată.

Am fost complet nepregătiți pentru această descoperiri“, a spus doctorul Peter Campbell, de la Institutul Sanger, pentru BBC. “Există celule care refac ca prin minune căptușeala căilor aeriene“, a adăugat el.

Una dintre descoperirile remarcabile a fost găsirea unor pacienți care s-au lăsat de fumat după 40 de ani, iar celulele lor neafectate de tutun au provocat procesul de regenerare”, a mai spus Campbell.

Studiul încă trebuie să stabilească ce procent din plămâni se repară.

Cercetările anterioare au arătat că oamenii care renunță la fumat reduc riscul de a dezvolta cancer la plămâni aproape din ziua care renunță.

Sursa: Digi24.ro

Citește și: Un JOC VIDEO care amplifică panica cu privire la răspândirea CORONAVIRUSULUI

Total
0
Shares
Total
0
Share