Plasma de la pacienții vindecați de COVID-19, vândută la prețuri considerabile pe piața neagră din Pakistan

Plasma de la pacienții care s-au vindecat de COVID-19 se vinde pe piața neagră pentru echivalentul a 3.000 de euro. Cei care vor un asemenea remediu sunt dispuși să dea această sumă, în condițiile în care sistemul medical este în colaps, scrie Guardian.

Pe măsură ce haosul Covid-19 a cuprins și Pakistanul, cu spitalele burdușute de pacienți, medicii care au murit și infecțiile crescând într-un ritm alarmant, a apărut piață neagră a plasmei din sângele celor vindecați de Covid-19.

Plasma pacienților recuperați cu coronavirus este acum vândută cu cu aproape 3.000 de euro celor care caută cu disperare o cură, într-un moment în care medicii spun că sistemul de sănătate din Pakistan este la un pas de colaps.

Plasma convalescentă este testată în întreaga lume ca un posibil tratament pentru boală. Conține anticorpi generați de sistemele imunitare ale oamenilor care au luptat împotriva virusului.

Medicii din spitalele guvernamentale din Islamabad au spus că au asistat la tranzacții între pacienți și intermediari. „Spitalele nu sunt implicate, dar am văzut astfel de tranzacții care s-au petrecut chiar în fața mea”, a spus un medic de la un spital guvernamental din Islamabad.

„De obicei, însoțitorii sau cei din familia pacienților se „apropie” de cei care au reușit să scape de Covid-19 și le cer să le doneze sânge. Atunci când este stabilită suma, undeva între 1.000 și 3.000 de euro, aceștia merg la o clinică privată pentru a extrage plasma, care mai apoi este „donată” pacienților”, spune medicul pakistanez.

El a adăugat: „Cunosc o familie de cinci oameni care au contactat toți Covid-19 pozitivă și a cheltuit aporape 3,5 milioane de rupii pe plasma de sânge de pe piața neagră. Ei cred că este un remediu miracol”, a mai spus cadrul medical de la psitalul din Islamabad. S

urse dintr-o agenție federală de investigații au confirmat că știau de vânzările de plasmă, dar nu au avut cum să acționeze pentru că era de competența poliției să investigheze aceste cazuri. M

edicii au spus că spitalele din Islamabad au rămas fără stocuri de medicamente vitale, cum ar fi dexametazona, care s-a dovedit recent că ajută la recuperarea Covid-19, precum și buteliile de oxigen, deoarece fuseseră furate și acum erau vândute cu valori de 25 de ori mai mari decât prețul pieței.

Pakistanul are acum una dintre cele mai rapide rate de infecție din lume, cu 185.000 de cazuri confirmate și peste 5.000 de noi infecții pe zi.

Ministrul Planificăreii, Asad Umar, a declarat că noile cazuri s-ar putea înmulți de opt ori până la sfârșitul lunii iulie și ar putea atinge 1,2 milioane de oameni.

Sursa: Libertatea.ro

Citește și: Un porumbel creează tensiuni între India și Pakistan. Autoritățile indiene cred că acesta este folosit în misiuni de spionaj

Total
0
Shares
Total
0
Share