Politic

PPDA cere sprijin politic de la PAS, iar Maia Sandu îi trimite pe oamenii lui Năstase să ceară susținere de la PD

Pinterest LinkedIn Tumblr

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari vine cu o declarație tare la adresa PAS, în care le enumeră colegilor săi mai multe „păcate”, transmite Telegraph.md

În primul rând, Slusari îi amintește Maiei Sandu că în ianuarie 2015, dânsa a votat „fără vreo condiționalitate” pentru Andrian Candu în calitate de președinte al Parlamentului.  „Acest lucru s-a produs după ce toata lumea cunoștea deja că miliardul a fost furat de la oameni.” scrie Slusari.

Mai departe, în februarie 2015, Guvernul Gaburici care după părerea parlamentarului, era controlat de Plahotniuc și din care făcea parte și Maia Sandu, este votat de Partidul Democrat.

Totodată, Slusari îi amintește Maiei Sandu că Andrei Năstase și cu PPDA au susținut-o „în mod necondiționat” pe lidera PAS, în alegerile din octombrie 2016, pentru funcția de Președinte.

Următorul punct ține de faptul că Platforma DA a susținut public și necondiționat, în iunie 2019, ideea guvernului minoritar autopropus și condus de Maia Sandu, fără a o întreba dacă are sau nu 51 de voturi, inclusiv de la un grup de socialiști.

Iar cel mai grav „păcat” în această cronologie, Slusari îl vede în noiembrie 2019, când Maia Sandu, fără consultarea politică în cadrul Blocului ACUM, decide să-și asume răspunderea pentru modificarea legii cu privire la selectarea procurorului general, după eșecul dintr-un concurs declarat recent neconstituțional. Guvernul a fost demis, iar DA și PAS sunt trimise în opoziție, pierzând posibilitatea prezentării bugetului solidarității și majoritatea comisiilor parlamentare, președinția celor mai importante dintre ele (securitatea statului, buget și finanțe, externe și drept) deținută doar datorită lui Andrei Nastase. Din cauza aceleiași cedări Platforma DA și PAS pierde și influența politică în 2/3 din consiliile raionale.

Parlamentarul Slusari vede în guvernul Chicu, un guvern necompetent „care a eșuat lamentabil în gestionarea crizei pandemice și a amplificat criza social-economică. Dacă nu-l demitem, atunci acest staff electoral al lui Dodon va guverna țara cel puțin până în primăvara lui 2021 și va organiza nu doar scrutinul prezidențial, ci și alegerile parlamentare anticipate.” scrie Slusari.

Astfel, după toate aceastea, Slusari anunță soluția Platformei DA pentru un alt guvern, „unul competent, credibil, un guvern anticriză, proeuropean și antioligarhic. Noi singuri ne propunem ca acest executiv, deja etichetat un guvern de sacrificiu, să fie susținut cu peste 51 de voturi cu excepția grupării Șor, în componența lui categoric nu vor fi incluși reprezentanții grupului Pro Moldova și să nu fie construită nicio alianță. Deputații urmează să voteze doar pentru programul de guvernare și un cabinet de miniștri profesioniști și integri, capabili să gestioneze situația extrem de dificilă în care se află țara. Adică propunerea Platformei DA nu are nimic de a face cu alianță cu dracul, pe care alții erau deja gata să o facă.” declară Slusari.

Deputatul afirmă că Platforma DA timp de o lună solicită sprijin public de la PAS în această chestiune, dar constată Sandu  este mult mai exigentă față de colegii săi din fostul bloc ACUM și le zice că, de facto, este de acord să rămână la putere Guvernul Chicu, dacă Platforma DA nu obține un mesaj public de sprijin din partea PD.

„Înțelegem și noi foarte bine că fără marea parte a deputaților din Partidul Democrat nu poate fi instaurat alt cabinet de miniștrii. Cunoaștem precis că fracțiunea PD, cu excepția a 2-3 persoane, să simte foarte incomod în coaliția cu Dodon. Dar văzând poziția PAS, putem aștepta, cu probabilitatea de 99 % că, în asemenea condiții cei din Partidul Democrat vor spune că Platforma DA nu are suport nici măcar de la cel mai apropiat partid ideologic, membru în familia popular-europeană. Cercul este închis. Dodon și Chicu pot dormi liniștit și pot fura mai departe cel puțin până în campania electorală, când vor fi iar inundați de criticile sonore ale opoziției. Dar dacă poziția colegilor noștrii de la PAS rămâne intactă, de acum încolo criticile lor, adresate guvernului Chicu-Dodon nu știu dacă vor mai conta și dacă vor mai avea vreo credibilitate.” spune Slusari.

„Platforma DA reiterează că politic suntem contra cronometrului și solicită înca o dată colegilor de la PAS să se pronunțe public și responsabil cu privire la susținerea guvernării, asumate de Platforma DA, cu toate condițiile enunțate mai sus. Suntem gata în orice clipă să discutăm programul de guvernare și garnitura cabinetului de miniștrii.” încheie Alexandru Slusari.

Citește și: Maia Sandu a purtat discuții cu PPDA despre demiterea Guvernului: Mi-a crăpat răbdarea și am plecat

loading...

Comments are closed.