Premiul Nobel pentru Economie 2017. A fost acordat lui Richard H. Thaler pentru contribuţii la economia comportamentală

Richard H. Thaler a câştigat Premiul Nobel pentru Ştiinţe Economice în 2017 pentru elaborările sale în ceea ce priveşte integrarea economiei şi a psihologiei. Economistul american este un pionier în economie comportamentală, un domeniu de cercetare unde studiile de psihologie sunt aplicate în luarea deciziilor ce ţin de economie.

O astfel de perspectivă încorporează analize mai realiste cu privire la modul de gândire şi de comportament al oamenilor atunci când aceştia iau decizii ce ţin de finanţe, furnizând noi oportunităţi pentru elaborarea măsurătorilor care vor aduce beneficii societăţii.

Prin explorarea consecinţelor ce ţin de raţionalitate limitată, preferinţele sociale şi lipsa de autocontrol, Thaler a arătat că aceste trăsături umane afectează sistematic deciziile individuale, dar şi schimbările la nivelul pieţei. Raţionalitatea limitată explică modul în care oamenii simplifică luarea de decizii financiare prin crearea în mintea lor a anumitor considerente, concentrându-se pe impactul redus a fiecărei decizii în parte şi nu la efectul general.

Preferinţele sociale se referă în acest context la corectitudinea consumatorilor. Acestea pot opri companiile de a ridica preţurile atunci când există cerere mare, dar nu şi atunci când există inflaţie. Lipsa autocontrolului are în vedere un model mai vechi de plan-acţiune, care este similar cu metoda utilizată de psihologi şi neurosavanţi pentru a descrie tensiunile interne dintre plănuirea pe termen lung şi cea pe termen scurt. Lipsa de rezistenţă în faţa tentaţiilor şi a câştigului pe termen scurt este un motiv important care duce la eşecul planurilor de viitor.

Richard H. Thaler s-a născut în anul 1945 în East Orange, New Jersey, Statele Unite Ale Americii. Şi-a luat doctoratul în 1974 la Universitatea Rochester, New York. Acesta este cunoscut pentru studiile sale în ştiinţele comportamentale şi economie.

Laureaţii de anul trecut, Bengt Holmström şi Oliver Hart au dezvoltat teoria contractului, un cadru analitic cuprinzător pentru a analiza mai multe instrumente de tip contractuale, cum ar fi plata pe bază de performanţă pentru directorii de top, deductibilele şi co-plătitorii în domeniul asigurărilor, dar şi privatizarea activităţilor din sectorul public.

Premiul este în valoare de nouă milioane de coroane suedeze (echivalentul a aproximativ 945.000 de euro). Peste 80% dintre economiştii laureaţi ai Premiului Nobel sunt cetăţeni americani. O singură femeie a primit premiul Nobel pentru Economie, Elinor Ostrom, în 2009.

 

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share