Social

Preotul Ghenadie Valuța spune că nu va prezenta scuze comunității LGBT: „Mai bine fac pușcărie”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele AO Pro Ortodoxia, preotul Ghenadie Valuța, spune că nu va prezenta  scuze comunității LGBT și nu va achita despăgubiri, chiar dacă a fost obligat de către judecată. Vineri, 24 august, la o conferințe de presă la IPN, preotul a spus că mai bine să muncească în folosul comunității sau să facă închisoare, dacă toate instanțele îi vor da dreptate comunității LGBT, dar nu va încălca legile creștinești.

Președintele AO Pro Ortodoxia a amintit că în 2014 a fost invitat să participe la o emisiune la un post privat de televiziune, unde erau prezenți și  reprezentanți ai comunității LGBT. Fiind în perioada sărbătorilor de iarnă, a fost rugat să aducă agheasmă, dar reprezentanții comunității LGBT i-au cerut să nu o folosească în timpul emisiunii. Ghenadie Valuța spune că, după emisiune, a mers prin redacțiile postului de televiziune și a stropit cu agheasmă. La scurt timp, i-a parvenit o hotărâre a Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității în Republica Moldova care îl acuză de discriminare pe criterii de orientare religioase și altele.

Fiind depășit termenul de prescripție prin care trebuia să execute hotărârea Consiliului, a fost emisă decizia primei instanțe. „Judecata moldovenească le-a dat dreptate pe bază de acuzații mincinoase. Învățătura socială spune că dacă legile statului contravin legilor bisericilor, credinței, creștinul să nu să se supună acestor legi”, menționează Ghenadie Valuţa. Preotul susține să nu va prezenta scuze „păcatului și propagatorilor păcatului” pentru că ar însemna să se întoarcă cu spatele la Sfânta Evanghelie. Chiar dacă va fi nevoit, este gata mai bine să meargă să lucreze în folosul comunității sau să stea la închisoare.

Prin decizia instanței de judecată Ghenadie Valuţa a fost obligat să prezinte scuze publice comunității LGTB, să achite despăgubiri morale în mărime de cinci mii de lei și cheltuieli de judecată, șapte mii de lei. Reprezentanții comunității LGBT ar fi cerut despăgubiri morale de 60 de mii de lei.

loading...

Comments are closed.