Prim-ministrul a făcut apel către toate forțele din țară pentru a se implica în reformarea justiție

https://telegraph.md/pavlovschi-taie-cordonul-ombilical-al-acum-a-fost-un-pas-eronat-si-nu-mai-exista-ca-formatiune-politica/

Prim-ministrul Ion Chicu a făcut apel public “pentru participare activă și constructivă la procesul de consultare și definitivare a proiectului de reformă a justiției”. Premierul a invitat partidele politice parlamentare și extra-parlamentare, reprezentanții societății civile și profesioniștii din domeniul justiției, toate persoanele interesate, să participe în acest proces și să acorde suportul necesar pentru reformarea justiției în Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

În acest context, Ion Chicu a declarat că Ministerul Justiției va organiza, începând cu săptămâna aceasta, ample consultări asupra proiectului Strategiei de reformă a justiției și Planului de Acțiuni pentru implementarea acesteia.

“Ne dorim o conlucrare eficientă, astfel încât în final să avem un proiect de reformare a justiției agreat de toți acei, care doresc ca Republica Moldova să devină un stat prosper”, a subliniat premierul.

Reforma justiţiei este o oportunitate pe agenda prim-ministrului, fiind “o necesitate absolută pentru țara noastră, dar și cea mai mare provocare care stă în fața guvernului actual”.

Personal, nu văd nici o șansă de a schimba lucrurile spre bine în Republica Moldova, dacă nu reușim să punem capăt dezmățului din justiție, procuratură, poliție economică, dar și alte structuri ale statului”, a relevat Ion Chicu.

Premierul Ion Chicu a avut luni, 20 ianuarie, o întrevedere cu membrii Grupului de lucru ad-hoc privind reforma justiției, condus de Christos Giakoumopoulos, Directorul General al Directoratului General pentru Drepturile Omului și Statul de Drept. Grupul de lucru a fost creat de către Consiliul Europei pentru a acorda suport Republicii Moldova în implementarea reformei judiciare.

“Am discutat cu grupul de experți, care au examinat proiectul Strategiei de reformă a justiției și Planul de Acțiuni pentru implementarea acesteia, pe care le-am remis în adresa Consiliului Europei pe 3 ianuarie curent. Concluzia principală în urma discuțiilor (care vor continua în permanență) este că adoptarea și promovarea unei reforme fundamentale, cum este cea a justiţiei, necesită implicarea largă a întregii societăți, nu doar a guvernului și parlamentului. Proiectul de reformare a justiției trebuie supus unei consultări ample cu societatea civilă, profesioniștii din sistem, dar și toate forțele politice din țară – atât de la guvernare, cât și din opoziție”, a conchis Ion Chicu.

Citește și: Pavlovschi taie cordonul ombilical al ACUM: a fost un pas eronat și nu mai există ca formațiune politică

Total
0
Shares
Total
0
Share