Alte știri

Prima execuție federală din ultimii 17 ani din SUA. Cine este condamnatul și ce crime a comis

Pinterest LinkedIn Tumblr

Un deţinut federal, condamnat la moarte, urmează să fie executat luni, fiind prima astfel de execuție din ultimii 17 ani în SUA.

Duminică, o curte federală a decis că Departamentul de Justiţie poate efectua execuţia condamnatului conform deciziei inițiale, după ce vineri o altă instanță a hotărât suspendarea acesteia, la cererea rudelor victimelor condamnatului, transmite BBC.

Administraţia lui Donald Trump intenţionează să-l execute pe Daniel Lee, un supremacist alb condamnat în 1999 la pedeapsa cu moartea pentru uciderea unui cuplu şi a unei fetiţe în vârstă de opt ani.

Rudele victimelor, inclusiv bunica fetiţei, Earlene Peterson, în vârstă de 81 de ani, au sesizat justiţia în această săptămână pentru a amâna termenul limită, transmite Agerpres.

Invocând vulnerabilitatea lor la noul coronavirus, reclamanţii au explicat că se confruntă cu o alegere imposibilă, între dreptul de a asista la ultimele momente ale condamnatului şi preocupările pentru sănătatea lor în cazul unei adunări.

“Guvernul are un interes legitim ca execuţia să fie efectuată rapid”, dar acest lucru trece după interesul de a trata rudele victimelor “cu corectitudine, respect şi demnitate”, a decis judecătoarea Jane Magnus-Stinson de la un tribunal federal din Indiana.

“Familia speră că guvernul federal o va sprijini şi nu va face apel la această hotărâre”, a declarat avocatul lor Baker Kurrus într-un comunicat.

“Sperăm că guvernul va acţiona în cele din urmă într-un mod care va alina durerea dnei Peterson şi a familiei sale, mai degrabă decât a o spori”, a adăugat el.

Dna Peterson, opozantă a pedepsei capitale, i-a cerut în mod repetat preşedintelui Donald Trump să arate “clemenţă” faţă de Daniel Lee, asigurând că nu doreşte ca el să fie executat.

Declarând că acţionează în numele publicului şi familiilor, administraţia republicană a programat patru execuţii federale în această vară.

În Statele Unite, cele mai multe crime sunt judecate la nivel de state, dar justiţia federală se poate ocupa de actele cele mai grave (atentate, crime rasiste) sau comise asupra unor baze militare, între mai multe state sau în rezervaţii ale amerindienilor.

În ultimii 45 de ani, doar trei persoane au fost executate la nivel federal, inclusiv Timothy McVeigh, responsabil pentru atentatul din Oklahoma City (168 de decese în 1995) în 2001. Ultima execuţie federală datează din 2003.

loading...

Comments are closed.