Alte știri

Protestele violente iau amploare în SUA. Ciocniri ale manifestanţilor cu forţele de ordine

Pinterest LinkedIn Tumblr

În Statele Unite iau amploare protestele declanșate de moartea unui bărbat de culoare, în urma brutalității poliției, transmite Telegraph.md

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

În zeci de oraşe au loc proteste violente şi ciocniri ale manifestanţilor cu forţele de ordine. Protestatarii au incendiat maşini şi clădiri, în timp ce poliţiştii au ripostat cu gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi au efectuat sute de arestări.

Cel puţin doi oameni, un poliţist şi un protestatar, au murit până acum în incidente.

În zeci de orașe din Statele Unite, străzile s-au umplut de mii de protestatari care cer dreptate pentru George Floyd, bărbatul mort după ce a fost brutalizat de polițiști în Minneapolis.

În Chicago, mulțimea furioasă a vandalizat două mașini de poliție părăsite în stradă de ofițeri. Au spart geamurile și le-au vopsit cu grafitti, până când forțele de ordine au intervenit în număr mare și i-au împrăștiat pe manifestanți. Coloane uriașe de oameni s-au adunat și în Denver, Philadelphia sau Miami. Într-un oraș din Florida, un șofer a intrat cu mașina într-un grup de manifestanți.

Potrivit autorităților, nimeni nu a fost rănit grav în incident, iar polițiștii l-au arestat pe șofer. Același scenariu s-a repetat și într-un orășel din California, unde un bărbat nervos a lovit cu mașina o fată de 16 ani. A fost arestat și acuzat de tentativă de omor.

La Washington, DC, agenții Secret Service au fost atacați cu sticle de apă și diverse obicete. Ofițerii au respins proiectilele cu scuturile. Au fost confruntări intense pe tot parcursul zilei de sâmbătă, în față Casei Albe.

Momente și mai tensionate s-au derulat în Atlanta, în fața sediului CNN, unde manifestanții au început să spargă geamuri și să arunce cu pietre. Cel puțin doi ofițeri au fost răniți.

Keisha Lance Bottoms, primarul orașului Atlanta: „Asta nu e Atlanta. Nu este spiritul lui Martin Luther King. Este haos curat! Un reporter de culoare de la CNN a fost arestat în transmisiune directă în timp ce transmitea mesajul vostru, iar voi le distrugeți sediul. Dacă vreți să schimbați America, mergeți la vot! Putem mai mult decât atât! Duceți-va acasă!”.

Guvernatorul statului Georgia a declarat stare de urgenţă în Atlanta şi în împrejurimi şi a mobilizat Garda Naţională. Și în New York, situația a scăpat rapid de sub control, de dată această în jurul sediului central al poliției, aflat în cartierul Brooklyn. Ofițerii au apelat la gaze lacrimogene.

În Minneapolis, oraşul în care au început protestele, situaţia este extrem de tensionată. Mii de poliţişti şi alţi membri ai forţelor de ordine încearcă să păstreze calmul. Guvernatorul a mobilizat întregul efectiv al Gărzii Naţionale din statul Minnesota, aproape 2.000 de militari.

Tim Walz, guvernatorul statului Minnesota: „Ce se întâmplă aici nu e doliu şi nici nu e un protest faţă de o situaţie care, suntem deplin de acord, trebuie să fie rezolvată. Ce se întâmplă aici amenință vieți”.

În plus, preşedintele Trump a ameninţat că va trimite armata regulată în oraş, dacă autorităţile statale nu reuşesc să controleze situaţia.

Donald Trump, preşedintele SUA: „Armata noastră poate să ajungă acolo foarte rapid. Trebuie să fie duri, trebuie să fie puternici, trebuie să fie respectaţi. Pentru că oamenii ăştia… sunt Antifa (activişti anti-fascişti, n.r.), o mulţime de oameni de extremă stânga, şi trebuie învăţaţi că nu pot să facă asta”.

Între timp, creşte bilanţul victimelor lăsate în urmă de protestele masive. În Los Angeles, doi poliţişti au fost răniţi în timpul ciocnirilor cu manifestanţii. Tot în California, dar în oraşul Oakland, doi ofiţeri au fost împuşcaţi, iar unul dintre ei a murit la spital. În Detroit, un tânăr de 19 ani şi-a pierdut viaţa, după ce persoane neidentificate au tras mai multe focuri de armă în mulţimea de manifestanţi.

Potrivit unor informații apărute în presă, atât George Floyd, cât și polițistul acuzat de omor ar fi lucrat împreună ca agenți de securitate, într-un club.

Copleșită de cele întâmplate, soția ofițerului arestat a depus cerere de divorț, în timp ce familia victimei cere că acuzația să fie schimbată în omor voluntar cu premeditare, iar polițiștii care au asistat la scenă să dea, la rândul lor, socoteală în fața legii.

Sursa: Pro TV

loading...

Comments are closed.