Externe

Putin a pierdut nu doar Ucraina, dar și Kazahstanul

Pinterest LinkedIn Tumblr

Din cauza agendei politice supraîncărcate, acțiunile din Kazahstan rămân a fi mai puțin tirajate în presă. Dar două subiecte merită a fi menționate. Întâi, anul precedent președintele kazah Nursultan Nazarbaev a adoptat o decizie prin care se trecea la scrisul cu grafie latină, iar acum, în Parlamentul kazah se va folosi exlusiv limba kazahă. Pînă nu demult, limba rusă era și ea permisă. O importanță mare pentru progresul civilizațional al Kazahstanului prin a întoarce spatele culturii rusofone.

Este o știre oribilă pentru Kremlin, pentru că cea mai mare țară din Asia Mijlocie a decis să părăsească sfera de influență a Moscovei. Tradițional, rușii aruncă cu acuzații și amenințări la adresa lui Nazarbaev, pentru a încerca măcar să oprească acest proces. Totuși, din cauza agendei supraîncărcate, Kremlinul nu poate să își focuseze atenția asupra acțiunilor făcute de administrația de la Astana.

Pentru analiștii ruși, este o decizie neașteptată. Până acum, administrația kazahă avea relații bune cu Rusia, deseori chiar îngenuncheau în fața Kremlinului. Motivul își avea rădăcinile adânc în istorie. În perioada stalinistă, sovieticii au distrus toată elita kazahă. În 1940, URSS a impus limba kazahă la grafia chirilică. Multă vreme, în zonele nepopulate kazahe erau strămutați rușii. Drept urmare, procentajul de aborigeni a devenit cel mai scăzut din tot URSS-ul.

În urma unui recensământ din 1959, doar 30% din locuitori erau kazahi. În scurt timp însă situația s-a ameliorat din motiv că musulmanii kazahi aveau mai mulți copii decât rușii creștini. Astfel, în urma recensământului din 1989, 39,7% din locuitorii Republicii Sovietice Socialiste Kazahstan erau de etnie kazahă.

Chiar și după ce și-au obținut independența, kazahii erau în minoritate. Dominau, mai ales în zonele de nord vorbitorii de rusă.

Nazarbaev a găsit momentul potrivit pentru a întoarce spatele rușilor. O țară profund slăbită, aflată sub sancțiuni internaționale, aflându-se în conflict cu Occidentul, în război hibrid în Siria și Ucraina sigur că nu ar mai avea puteri și pentru Kazahstan.

Sursa originală.

loading...

Comments are closed.