Editoriale

Radiografia societății: Toți vor reforme, dar imediat se irită când reformele le ating confortul lor personal!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ca să fii pe placul majorității moldovenilor, este suficient să le spui exact ceea ce vor ei să audă. De asta și în țara noastră până acum au avut loc atât de puține schimbări, în pofida faptului că s-au schimbat atât de mulți politicieni și guverne.
Pentru fostul Președinte Lucinschi a fost mai simplu să spună moldovenilor că Snegur a fost de vină că a început războiul pe Nistru și că „înainte era mai bine”.
Pentru Iurie Roșca a fost mai simplu să spună că toată vina o poartă comuniștii.
Pentru Vlad Filat a fost mai simplu să spună că Voronin și PCRM au fost de vină pentru tot, chiar dacă au existat și evidente lucruri bune.
Acum, pentru Maia Sandu și Năstase, e mai simplu să de-a toată vina pe Plahotniuc.
Dar cine s-ar fi gândit în acele momente și a spus public că Petru Lucinschi va începe marea „prihvatizare” și va crește viitorii oligarhi Ion Sturza, Victor Țopa sau Vlad Filat?
Cine a spus despre Roșca în acele zile de glorie ale lui că el va fi un „Iuda” al Moldovei?
Cine spunea despre Filat că nu va închide comuniștii și nici pe Voronin, dar împreună cu Platon va fura miliardul?
Cred că era „executat” public imediat oricine ce încerca să spună adevărul despre Idolii politici ai vremii, exact așa cum în prezent vor să-i „execute” cei din blocul ACUM pe oamenii care spun adevărul despre „vinegredul” lor politic.
Cu siguranță însă au fost astfel de oameni, precum în prezent sunt din cei care vă spun adevărul despre Maia Sandu și Andrei Năstase. Dar mulți preferă să-i creadă pe politicienii mincinoși, pentru că ei le mângâie orgoliul și îi mint că Plahotniuc, în cazul de față, este de vină că un oarecare Costică nu vrea să învețe la școală, cu chiu cu vai termină 9 clase, deoarece știe că la „stroică” la Moscova sau UE mereu va găsi de lucru, dar totodată Costică se plânge că nu are ce face în Moldova. Dar Costică face niște bani, își cumpără BMW, la semafoare scuipă semințe și aruncă pampersuri pe geam, apoi pe Facebook scrie cât de tare degradează Moldova cu acest Plahotniuc în fruntea țării. Mai participă la proteste și încet dintr-un degradat social devine „om deșteptat”.
Dar nimeni practic din clasa politică nu este sincer și să le spună moldovenilor verde-n ochi că ei toți poartă vina de situația din Republica Moldova. Că ei în primul rând trebuie să schimbe.
Pentru că toți vor reforme, dar imediat se irită când reformele le ating confortul lor personal, când sunt obligați să achite impozite, să plătească taxe, să achite amenzi, dar să nu de-a mită și așa mai departe.
E timpul sa ne schimbăm viziunile, dacă vrem să schimbăm lucrurile din țară.
De voi depinde dacă acceptați un adevăr dur, sau o minciună frumoasă.
Eu personal am ales să spun adevărul, chiar dacă acest lucru îi deranjează pe mulți. 

autor: Ion Harghel 

loading...

Comments are closed.