Externe

Raportul Comisiei Europene: Moldova își face temele pe acasă, dar autoritatea de la Bruxelles vine cu recomandări

Pinterest LinkedIn Tumblr

Comisia Europeană a publicat azi Raportul anual privind Mecanismul de Suspendare a Regimului de Vize, care evaluează de o manieră complexă şi detaliată nivelul de implementare a condiţionalităţilor aferente regimului fără vize cu Uniunea Europeană pentru ţările din Balcanii de Vest şi Parteneriatul Estic.

Conform raportului Republica Moldova continuă să îndeplinească criteriile care au stat la baza liberalizării regimului de vize cu UE şi include un set de recomandări pentru consolidarea politicilor țării noastre, în special în domeniul prevenirii și combaterii corupției și spălării banilor.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău apreciază că evaluarea Comisiei Europene confirmă prin fapte și statistici calificativul de implementare eficientă a regimului fără vize cu RM atribuit la nivelul politic, la Summit-ul Parteneriatului Estic din 24 noiembrie 2017.

Regimul liberalizat de vize a facilitat semnificativ contactele interumane și au contribuit la consolidarea suplimentară a legăturilor de afaceri, sociale și culturale între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Către finalul primului an, în spațiul Schengen au călătorit 241.415 cetățeni moldoveni, deținători de pașapoarte biometrice, către finalul celui de-al doilea an – 577.058, către finalul anului trei – 982.764, iar către 10 decembrie 2017 – 1.328.083.

loading...

Comments are closed.