Alte știri

Reacția BNM la investigația despre două candidaturi la funcția de viceguvernatori

Pinterest LinkedIn Tumblr

După ce pe canalul de Telegram Lustrația a fost publicată o investigație despre două candidaturi la funcția de viceguvernatori, Banca Națională a Moldovei (BNM) menționează că încurajează libertatea de exprimare în scopul asigurării dreptului societății de a primi informații veridice, verificate și depline și asigură transparență în relațiile sale cu publicul larg și mass-media, informează Telegraph.md

În acest sens, BNM transmite că se simte nevoită să condamne acțiunile recente de dezinformare și manipulare a publicului cu informații false și atacuri la persoană în legătură cu desemnarea în parlament a noilor viceguvernatori ai băncii centrale: Maia Pîrcălab și Constantin Șchendra.

”Aceste informații false sunt lansate în spațiu public într-un moment crucial pentru dezvoltarea de mai departe a Republicii Moldova – parlamentul urmează să aprobe Programul cu Fondul Monetar Internațional (FMI) , iar una dintre condiții este aprobarea noilor viceguvernatori ai Băncii Naționale. Astfel, este vădit interesul unora de a pune în pericol semnarea programului cu FMI.

Banca Națională precizează că la selectarea celor doi candidați s-a ținut cont exclusiv de criteriile stabilite în Legea cu privire la Banca Națională: integritate profesională, experiență în domeniu etc. Ambii s-au alăturat echipei BNM după frauda bancară, având o bună reputație și o vastă activitate în domeniul financiar-bancar.

Un criteriu important de care s-a ținut cont la desemnarea acestora este faptul că nu sunt afiliați politic. În toată perioada aflării lor la Banca Națională, aceștia au dat dovadă de integritate profesională, diligență și inițiativă.

BNM încurajează jurnalismul responsabil și condamnă acțiunile de dezinformare și manipulare, care sunt considerate drept fenomene nocive și periculoase pentru informarea publicului și străine jurnalismului responsabil. În acest sens, Banca Națională mizează pe informarea obiectivă și corectă a societății”, menționează BNM.

loading...

Comments are closed.