Alte știri

Reacție: Negociind cu și pentru ruși, Dodon a încălcat articolele 1 și 77 din Constituția Moldovei!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele suspendat Igor Dodon și-a făcut o obișnuință să încalce Constituția, dar toate au și un sfârșit, care pentru unii este cu happy end, dar pentru alții ar putea cu în exil alături de Ianucovici. Despre acest lucru scrie bloggerul Corneliu Gandrabur.

La caz, pe lângă multe altele voi atrage atenția și la următoarele.

Potrivit art.77 din Constituție, preşedintele Republicii Moldova reprezintă statul şi este garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării.

Deci, insistența lui Dodon la indicația rușilor privind federalizarea Republicii Moldova nu vine doar în contradicție cu norma imperativă, dar este o încălcare flagrantă a ceea ce scrie în articolul citat, și anume: ”președintele este garantul integrității teritoriale a țării”.

Mai mult, Dodon a încălcat și normele imperative privind suveranitatea și independența Republicii Moldova, acceptând ca Vladimir Putin și Federația Rusă să-i dicteze cum să guverneze țara și cu cine să facă alianțe pe plan intern. La fel, Dodon a încălcat suveranitatea și independența țării inclusiv prin propunerea de semnare a unui acord de federalizarea în prezentața Ambasadorului rus la Chișinău.

Nu în ultimul rând, președintele este obligat prin Constituție să fie și garantul unității teritoriale, iar acest principiu de stat ne spune că ”Republica Moldova este un stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil” – art.1 din Constituție – încălcat.

În acest context, pe lângă celelalte suspendări care au mai fost aplicate în privința lui Dodon, suspendarea de astazi a fost încă un pas de restabilire a ordinei constituționale în țara noastră, ceea ce nu ar trebui să contestăm, dar ar trebui să ne trezim și să înțelegem că Dodon a încălcat flagrant nu doar normele constituționale privind dizolvarea Parlamentului, dar și două articole foarte importante din Legea Supremă a Moldovei.

Apropo, Maia Sandu și Andrei Nastase s-ar putea face vinovați de aceeași infracțiune dacă au negociat cu Dodon și federalizarea cerută de ruși.

autor: Cornel Gandrabur 

Fără cuvintele „handicapați” şi „handicapate” în Constituția R. Moldova, pavel filip

Comentați știrea

loading...

Comments are closed.