Actual

Republica Moldova se alătură Rețelei Europene de Migrație

Pinterest LinkedIn Tumblr

În luna martie a anului curent, Republica Moldova s-a alăturat Rețelei Europene de Migrație cu Statut de Observator. Acordul de lucru reprezintă un pas important către o cooperare consolidată în domeniile migrației și azilului.

La începutul anului 2021, Rețeaua europeană de migrație (EMN) salută pentru prima dată țări din afara Spațiului Economic European și anume Republica Moldova și Georgia.

Directorul general al Direcției Generale pentru Migrație și Afaceri Interne a Comisiei Europene, Monique Pariat, a declarat: „Pentru a gestiona mai bine migrația, este important să se intensifice cooperarea UE cu țările terțe. Acest lucru a fost subliniat în Noul Pact privind migrația și azilul. Având Republica Moldova Moldova ca parte a Rețelei europene de migrație ne va permite să împărtășim bunele noastre practici europene în gestionarea migrației, obținând în același timp o mai bună înțelegere a migrației din perspectiva vecinătății estice”.

De asemenea, ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Pavel Voicu a subliniat: „Aderarea la EMN oferă Republicii Moldova posibilitatea de a participa la schimbul de informații fiabile, actualizate și comparabile în domeniul migrație și azil. Acest nou cadru de cooperare va aduce o valoare adăugată și o substanță concretă viziunilor comune în beneficiul statelor, precum și pentru persoanele implicate în procesul migrațional”

Acordul de lucru stabilește condițiile de cooperare administrativă dintre Comisia Europeană și Republica Moldova în Rețeaua europeană de migrație care să satisfacă atât nevoile actuale, cât și cele viitoare de cooperare. Rețeaua europeană de migrație (EMN) este o rețea la nivel european, formată din Puncte Naționale de Contact (NCP) din statele membre ale UE și Norvegia, care oferă informații despre migrație și azil.

EMN a fost înființat în 2008 de către Comisia Europeană în numele Consiliului European, pentru a satisface necesitatea unui schimb regulat de informații fiabile cu privire la problemele legate de migrație și azil la nivel european.

Posibilitatea de a coopera cu țări terțe este prevăzută în Decizia Consiliului privind înființarea unei rețele europene de migrație.

loading...

Comments are closed.