Economic

România pe primul loc după numărul de investiții în întreprinderile din Republica Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

România este principalul partener comercial-economic al Republicii Moldova. 1678 de întreprinderi cu capital românesc funcţionează în Republica Moldova, iar investiţiile în capitalul social constituie 697 milioane de lei.

Astfel, România se clasează pe locul 1 după numărul de întreprinderi în care a făcut investiţii şi pe locul 6 în topul statelor care au investit în capitalul social din stânga Prutului. Aceste aspecte au fost discutate de prim-ministrul de la Chişinău Pavel Filip cu ministrul Economiei al României, Dănuţ Andruşcă, aflat în vizită în Republica Moldova cu ocazia semnării contractului de privatizare a Vestmoldtransgaz de către compania Transgaz, transmite Infoprut.

Construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău urmează să demareze la începutul verii, a dat asigurări premierul Filip. În acelaşi context, Filip şi Andruşcă au anunţat că va fi semnat un protocol adiţional privind protecţia reciprocă a investiţiilor, ceea ce va impulsiona şi mai mult relaţiile bilaterale. Documentul ar putea fi semnat în cadrul unei viitoare şedinţe comune a Guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti.

Oficialii au menţionat şi colaborarea fructuoasă în domeniul energiei electrice, în vederea realizării interconexiunii sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu cel al României. Totodată, prim-ministrul Pavel Filip şi-a exprimat recunoştinţa pentru ajutorul constant acordat de România Republicii Moldova în reparaţia grădiniţelor, a instituţiilor de menire socială şi culturală, activitatea serviciului de urgenţă SMURD, precum şi pentru realizarea altor proiecte importante.

loading...

Comments are closed.