SCHEMĂ: Numele procurorilor și ofițerilor, care ar sta în spatele escrocheriilor imobiliare din Chișinău

Afaceri Imobiliare ilegale, Chișinău văzut de sus, chișinău, ceață, tuman, vedere, panoramă, clădiri, blocuri, construcție, botanica

Anatolie Postică, fostul șef al Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne în perioada 2017-2019, a prezentat o schemă a unei pretinse grupări criminale din domeniul imobiliar din Chișinău, iar printre persoanele implicate ar figura procurori, ofițeri și alți funcționari de stat, transmite Telegraph.md

Potrivit fostului șef anticorupție din cadrul MAI, pretinsa gruparea criminală din domeniul imobiliar are o ramificații pe verticală și orizontală, inclusiv este asigurată cu scurgeri de informații din cadrul organelor de ocrotire a normelor de drept.

Astfel, la 18 octombrie curent, urmare a unei plângeri din partea unui angajat al MAI, pretins a fi prejudiciat de un agent imobiliar (chestiune civilă), au fost efectuate mai multe percheziții la sediul unei agenții imobiliare, în unele autoturisme și la domiciliile unor persoane vizate, inclusiv o percheziție neautorizată la domiciliul unui avocat, anulată recent de către Curtea de Apel Chișinău.

Reieșind din presupusa complexitate a cauzei penal și necesității efectuării în cadrul urmăririi penale a unui volum mare de activități procedurale, urmărind obiectivul asigurării unei urmăriri penale mai operative, complete și obiective, s-ar fi impus completarea grupului de urmărire penală format din procurori, ofițeri de investigație și ofițeri de urmărire penală din cadrul PCCOCS, DGUP al IGP MAI și INI al IGP MAI, în total 51 de persoane, dintre care 8 procurori, 6 ofițeri de urmărire penală din cadrul PCCOCS, 11 ofițeri din cadrul Inspectoratelor de Poliție din capitală, 23 de ofițeri din cadrul INI și 3 ofițeri de investigație din cadrul PCCOCS.

Conducerea grupului a fost încredințată procurorului Eugeniu Bordos din cadrul PCCOCS, delegat în această funcție de către fostul procuror general interimar Dumitru Roibu, ultimul fiind numit la propunerea și insistența liderului PPDA Andrei Năstase, fapt confirmat de membrii grupurilor de negocieri politice privind formarea fostei alianțe ACUM-PSRM.

Conform schemei prezentate de către Postică, grupul criminal ar activa în interesul unui fondator nestatutar al unei companii imobiliare, care a reușit în ultimii ani să stabilească relații directe cu oficiali de stat, cu procurori și ofițeri de investigație ai MAI. Mai mult, acesta și-ar fi creat și o echipă, formată din foști angajați ai Serviciului Protecție și Pază de Stat (SPPS), fiind antrenați în activități de urmărire ilegală a unor persoane.

După cum a informat public fostul șef al SPIA, pe linia orizontală ar apărea relații nefirești și cu semne de coruptibilitate, inclusiv cu un deputat al Blocului ACUM, văzut la sediul beneficiarului grupului menționat.

Acest deputat ar fi Vladimir Bolea, membru PAS și al Blocului ACUM. Deputatul a fost văzut la sediul companiei imobiliare, după care și la sediul Inspectoratului Național de Investigații în perioada anterioară perchezițiilor indicate mai sus. Totodată, acest deputat ar fi în relații strânse cu Andrei Năstase, ex-ministru de Interne, iar prin intermediul ultimului s-ar fi ajuns la șefii din organelor polițienești și la procurorul general interimar, apoi, pe verticală, până la ofițerii de investigații și la procurorii de caz.

Despre faptul că Bolea a fost observat de mai multe ori la sediul companiei imobiliare s-a scris anterior în presă și pe bloguri, menționează sursa.

În partea ce ține de relațiile neregulamentare cu organele de stat, Postică a făcut trimitere la fostul ministru de Interne Valentin Mejinschi, un apropiat al lui Vlad Plahotniuc. Acesta ar fi responsabil de organizarea activităților persoanele implicate de urmărirea ilegală, prin metoda foto și video, precum și de tehnica de luat vederi, care ar fi fost instalată în unele edificii și autoturisme.

Cel mai grav, a fost scoasă la iveală și o scurgere de informații din cadrul Serviciului de Prevenirea și Combaterea a Spălării Banilor (SPCSB) al Centrului Național Anticorupție. Conform schemei, dar și a probelor prezentate de către Postică, sursa de informații din SPCSB ar fi ofițerul Oxana Gîsca, soția lui Alexandru Gîsca, ultimul fiind și el fost angajat al CNA, dar prezentat și ca fost ofițer în cadrul MAI.

Alexandru Gîscă ar ține legătura directă cu fondatorul nestatutar al companiei imobiliare din schemă, furnizându-i acestuia informații importante din cadrul MAI, CNA, PCCOCS și altele, fiind dezvăluite ilegal materialele procesuale din dosarele penale în privința companiei imobiliare și a factorilor decizie ai acestei entități.

Totodată, un alt personaj aflat în legătură directă cu fondatorul menționat ar fi și Andrei Ghidirimschi, ofițer al Inspectoratului Național de Investigații. Numărul de telefon al acestuia este înregistrat în WhatsApp, fiind pus și un logo personalizat – AG, iar identitatea acestuia poate fi verificată cu ajutorul aplicației Eyecon.

Conform convorbirilor dintre Ghidirimschi și fondatorul firmei imobiliare, primul urma să discute cu Anatolie Postică, pentru a-l convinge să nu mai efectueze investigații particulare despre activitatea grupului criminal din domeniul imobiliar. Mai mult, aflăm că ofițerul transmite informații din cadrul INI privind acțiunile de după apariția în presă a informațiilor despre grupul criminal, ceea ce este ilegal și contrar tuturor procedurilor stabilite de legislația în vigoare.

După cum a menționat Postică, ofițerii și procurorii implicați sunt în legături strânse cu personajul principal din fruntea pretinsei grupări criminale și escrocilor din domeniul imobiliar, iar orice încercare de stârpire a schemei este zădărnicită, inclusiv s-a ajuns până la influențarea organului fiscal, pentru a nu se întreprinde anumite măsuri în vederea încasării unui prejudiciu, adus statului în sumă de cel puțin 50 de milioane de lei.

În acest context, Postică a anunțat public despre intenția să se adreseze noului Procuror General al Republicii Moldova, pentru a fi stopată schema criminală din domeniul imobiliar, care are o acoperire pe verticală și pe orizontală în cele mai importante structuri de stat, cum ar fi Procuratura, INI, Fisc și altele.

Notă: Informațiile publicate mai sus au fost prezentate în cadrul conferinței de presă de la IPN (vezi aici).

Total
0
Shares
Total
0
Share