Social

Scriitorul moldovean Ion Druță împlinește astăzi 90 de ani!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Scriitorul Ion Druță împlinește astăzi vârsta de 90 de ani. Născut la 3 septembrie 1928, în satul Horodişte (raionul Călărași), dramaturgul a devenit cunoscut prin intermediul operelor sale în care descrie cu mult har sensibilitatea poporului noistru. Cărțile lui Ion Druță au transmis dorul de casă, dorul de limbă și de pământurile Moldovei.

Premierul Pavel Filip i-a acordat cordiale felicitări cu ocazia zilei de naștere. „Suntem atâtea generații care am crescut cu operele lui Ion Druță, iar ele vor fi piatra de temelie și pentru cele ce vor urma. O coincidență frumoasă e că, azi, când scriitorul împlinește 90 de ani, începe și anul școlar, iar prima oră de dirigenție este dedicată studiului biografiei sale. Mă bucur că elevii vor afla despre cum a îmbogățit și promovat cultura noastră națională. La Mulți Ani, Maestre!”, a spus Pavel Filip.

Primele povestiri ale prozatorului sunt publicate la începutul anilor ’50. Operele sale, “Frunze de dor”, “Balade din câmpie”, “Ultima lună de toamnă”, “Povara bunătăţii noastre”, “Clopotniţa”, “Horodişte”, “Întoarcerea ţărânii în pământ”, “Biserica albă”, “Toiagul păstoriei” fac parte din fondul de aur al literaturii naţionale contemporane.

În 2008, Ion Druță a obţinut Premiul de Stat pentru contribuţia de excepţie la dezvoltarea culturii şi literaturii naţionale şi universale.

loading...

Comments are closed.