Șeful Poliției de Frontieră a prezentat bilanțul instituției pentru anul 2019

La sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a avut loc ședința de bilanț a activității de frontieră pentru anul 2019 și prezentarea priorităților de lucru pentru anul curent. Ședința a fost prezidată de către conducerea Poliției de Frontieră și desfășurată în prezența ministrului Afacerilor Interne, Pavel Voicu, dar și a factorilor de decizie din cadrul subdiviziunilor subordonate IGPF, informează Telegraph.md

Raportorii pe activitatea de frontieră s-au axat în mare parte pe aspectele problematice, înregistrate în misiunile de serviciu și angajamentele asumate pe anumite paliere de lucru, precum și au punctat cele mai viabile soluții de remediere ale acestora. Cu privire la activitatea de control al trecerii frontierei de stat s-a făcut referință la tergiversarea extinderii controlului comun în mai multe puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene, dar și la eficientizarea procedurii de readmisie a cetățenilor din UE și Ucraina.

Deficiențe în activitatea operațională, care prezintă indici în scădere față de anii precedenți, dar și rezerve în procesul de lucru al serviciilor operative ale IGPF, au fost remarcate de ministrul Afacerilor Interne. „Analizând tabloul operațional și statisticile anului precedent, am constatat că nu s-a lucrat pentru a dezrădăcina scheme infracționale, care din păcate încă funcționează la frontieră, iar un motiv ar fi inexistența unei eficacități în activitatea operațională a IGPF. Dacă nu se fac anumiți pași în acest sens, atunci voi dispune ca după orice reținere, fie trafic ilicit sau migrație ilegală și trafic de persoane depistate pe teritoriile statelor vecine, să se pornească anchete de serviciu și de va fi nevoie, eliberarea din funcție a șefilor de subdiviziuni.” a obiectat domnul Pavel Voicu.

Șeful Poliției de Frontieră a confirmat prezența lacunelor în direcția de activitate operativă, fiind în acest sens discutate noi metodologii de lucru și de identificare a unor acțiuni de îmbunătățire a capacităților profesionale. Ba mai mult, s-a încredințat că pe viitor orice greșeală și situație, care va rezulta ponegrirea imaginii IGPF, se vor lua măsuri aspre: sancțiuni disciplinare și eliberări din serviciu.

La fel, insuficiența de cadre a fost evocată ca una din problemele la ziua de azi în Poliția de Frontieră, în acest sens ministrul de interne a replicat prin faptul că „această problemă poate fi soluționată dacă nu vom fi indiferenți față de munca pe care o desfășurăm, dacă vom cunoaște în esență situația din subdiviziunile pe care le gestionăm, dar și dacă ne vom implica fiecare în recrutarea tinerilor și completarea acestor funcții vacante.” La fel, dumnealui a îndemnat angajații Poliției de Frontieră să mențină o imagine bună a instituției, dat fiind faptul că polițiștii de frontieră sunt fața Republicii Moldova și sunt cei ce creează prima impresie despre statul nostru.

În repercusiunea ședinței, șeful Poliției de Frontieră Corneliu Groza a trecut în revistă prioritățile instituționale pentru anul curent, cu accent pe: dezvoltarea capacităților profesionale și consolidarea sistemului de formare a personalului; îmbunătățirea capacităților operaționale și de reacție; monitorizarea continuă a situației operative la frontiera moldo-ucraineană și asigurarea stabilității, dar și securității pe segmentul central al frontierei de stat, în cooperare cu omologii din Ucraina; valorificarea capacităților Centrului Chinologic al IGPF; dezvoltarea infrastructurii frontierei de stat la nivel regional și local etc.

În fine, ministrul Afacerilor Interne a vizitat Centrul Operațional de Coordonare al IGPF, unde în linii generale au fost prezentate activitatea acestuia, misiunile și responsabilitățile privind monitorizarea activităților de frontieră și gestionarea situațiilor precare.

Total
0
Shares
Total
0
Share