SUA își confirmă statutul de cel mai mare exportator de arme din lume

Statele Unite şi-au consolidat poziţia de cel mai mare exportator de arme din lume, livrând peste o treime din totalul mondial, fiind urmate la mare distanţă de Rusia, potrivit unui raport publicat luni de Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), citat de Radio Free Europe/Radio Liberty.

Raportul aferent perioadei 2014-2018 arată că ponderea exporturilor de armament ale Statelor Unite în totalul mondial a urcat la 36%, de la 30% în perioada precedentă, transmite bursa.ro

„SUA şi-au consolidat în continuare poziţia de cel mai mare furnizor de arme din lume. În ultimii cinci ani au exportat armament în cel puţin 98 de ţări. Aceste livrări au inclus armament avansat, cum ar fi avioane de luptă, rachete balistice şi cu rază mică de acţiune şi un număr mare de rachete ghidate „, a spus Aude Fleurant, director al SIPRI Arms and Military Expenditure Program.

Raportul scoate în evidenţă decalajul tot mai mare între exporturile de armament ale Statelor Unite şi cele ale Rusiei.

„În perioada 2014-2018, exporturile americane de armament major au fost cu 75% mai mari decât cele ale Rusiei, în timp ce în perioada 2009-2013 au fost doar cu 12% mai mari”, potrivit raportului.

Peste jumătate din exporturile realizate de SUA în perioada 2014-2018 au avut ca destinaţie Orientul Mijlociu.

Exporturile de armament ale Rusiei au scăzut cu 17% în perioada 2014-2018, principalul motiv fiind reducerea importurilor Indiei şi Venezuelei.

Franţa este al treilea mare exportator de arme din lume, cu o pondere de 6,8% în total, urmată de Germania (6,4%) şi China (5,2%).

Primele cinci state mari exportatoare de arme au reprezentat 75% din vânzările totale la nivel global, arată raportul.

Exporturile combinate de arme ale statelor Uniunii Europene au o pondere de 27% în vânzările mondiale totale.

Între importatorii de armament, cel mai important a fost Arabia Saudită, cu 12% din total, în creştere de la 4,3% faţă de perioada de cinci ani precedentă. Importurile totale au urcat cu 192% în intervalul analizat.

Total
0
Shares
Total
0
Share