SUA se vor împrumuta cu 3 trilioane de dolari pentru a atenua impactul pandemiei de coronavirus

SUA au anunțat că vor să se împrumute cu o sumă record de 3 trilioane de dolari în al doilea trimestru, deoarece pachetele de ajutor financiar pentru atenuarea impactului crizei economice provocate de coronavirus au făcut o gaură în buget, potrivit BBC, citat de Digi24.ro

Suma este de cinci ori mai mare față de recordul trimestrial precedent, stabilit la vârful crizei financiare din 2008.

În tot anul 2019, țara s-a împrumutat cu 1,28 trilioane de dolari. SUA au aprobat un ajutor de 3 trilioane de dolari pentru efectele virusului, inclusiv finanțarea sănătății și plăți directe.

Datoria guvernamentală a Statelor Unite este acum de aproape 25 de trilioane de dolari.

Valoarea ultimelor pachete de cheltuieli este estimată la aproape 14% din economia țării. Totodată, guvernul a extins data limită pentru plata taxelor, care de obicei era 15 aprilie, adăugând la greutatea datoriei.

Noua estimare de împrumut este mai mult de 3 trilioane de dolari peste estimarea precedentă a executivului, un semnal al impactului noilor programe.

Este în discuție un ajutor suplimentar, deși unii republicani și-au exprimat îngrijorarea privind impactul unor noi cheltuieli asupra datoriei naționale crescute.

SUA se împrumută prin vânzarea bondurilor guvernamentale. Istoric, s-a bucurat de rate ale dobânzilor relativ mici având în vedere că datoria națională este văzută ca fiind de risc scăzut de către investitorii din lume.

Dar chiar și înainte de coronavirus, încărcătura de datorii a țării s-a ridicat la niveluri pe care mulți economiști le consideră riscante pentru creșterea pe termen lung, în vreme ce țara cheltuie mai mult decât încasează.

Oficiul de Buget al Congresului american a prezis luna trecută că deficitul bugetar va atinge 3,7 trilioane de dolari în acest an, în timp ce datoria națională a trecut de 100% din PIB.

Săptămâna trecută, președintele Băncii centrale americane, Jerom Powell, a declarat că i-ar fi plăcut să vadă conturile guvernului federal într-o formă mai bună înainte de pandemie.

Însă, a spus că cheltuiala de acum este esențială pentru amortizarea loviturii date economiei, deoarece ordinele de a închide afacerile pentru a încetini răspândirea virusului a costat pierderea a cel puțin 30 de milioane de locuri de muncă.

“S-ar putea ca economia să aibă nevoie de mai mult ajutor de la noi toți dacă vrem ca recuperarea să fie una robustă”, a afirmat acesta.

Parte din eforturile proprii de ajutor, Rezerva Federală a cumpărat mai mult de 1 trilion de dolari din trezorerii în ultimele săptămâni.

Investitorii din țări străine sunt, de asemenea, istoric, deținători semnificativi ai datoriei SUA, cu Japonia, China și Regatul Unit în capul listei, potrivit datelor din februarie.

Tensiunile crescute dintre SUA și China din ultimii ani au reactivat atenția asupra poziției datoriei americane. Potrivit ediției de săptămâna trecută a Washington Post, oficiali din administrația Trump au discutat anularea obligațiilor privind plata datoriilor către China, însă președintele american Donald Trump se pare că a fost în dezacord cu această idee, spunând “începi să joci acele jocuri și e greu”.

Momentan, ratele scăzute ale dobânzilor sugerează că rămâne valabil apetitul investitorilor pentru datoria americană, ceea ce permite o creștere a împrumutului, a declarat, luna trecută, pentru BBC, Alan Blinder, profesor de economie și afaceri publice la Universitatea Princeton.

“Până acum, răspunsul a fost totul e bine, despre cât de mult se poate împrumuta guvernul SUA înainte ca investitorii să înceapă să se simtă sătui de datoria americană. Dar aici e o întrebare legitimă”, a explicat acesta.

Citește și: Statele Unite înregistrează cel mai redus bilanț al deceselor zilnice din ultima lună

Total
0
Shares
Total
0
Share