Taxe şi impozite majorate: Alianţa PSRM-ACUM a adoptat mai multe măsuri fiscale controversate

sedinta parlamentului, parlamentul republiii moldova, fractiunea pdm, ploi cu grindina moldova, ministrul agriculturii, ninistrul afacerilor externe, georgeta mincu, nicu popescu, popescu razboi civil

Alianţa PSRM-ACUM a adoptat mai multe măsuri fiscale controversate. Astfel, a fost votat în lectură finală proiectul de lege care prevede dublarea cotei TVA pentru sectorul HoReCa, impozitarea tichetele de masă, dar şi majorarea cu 50 sută a impozitului pentru poluarea mediului cu produse din plastic.

Deputaţii PDM au criticat iniţiativele şi au declarat că Ministerul Finanţelor îndeplineşte condiţiile Fondului Monetar Internaţional, fără a ţine cont de interesul cetăţenilor şi al oamenilor de afaceri. De cealaltă parte, deputaţii din Alianţa Kozak spun că nu văd nimic tragic în aceste majorări.

Proiectul politicii bugetar-fiscale a fost prezentat în plenul Parlamentului de ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţa. Aceasta a declarat că iniţiativele vor stimula creșterile la bugetul de stat, însă nu a prezentat nicio cifră în acest sens.

“Sunt cele mai puţin dureroase măsuri fiscale propuse prin acest proiect de lege. A venit timpul să creăm reguli clare de joc care să nu poată fi manipulate şi să susţinem agenţii economici prin alte metode decât scutiri”, a aspus ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţa.

Deputatul PDM, Vladimir Cebotari a calificat discursul Nataliei Gavriliţa drept unul politic.

“De la miniştrii finanțelor aşteptăm cifre, analize despre impact, prezentarea proiectului de lege. Din păcate, astăzi, noi nu am auzit acest lucru“, a spus deputatul PDM, Vladimir Cebotari.

“Înţelegeţi că majorarea impozitelor va fi pusă pe umerii fiecărui cetăţean al ţării, corect? Corect. Întrebare: când aţi decis asta, aţi analizat aceste consecinţe?“, a spus deputatul Partidului Şor, Denis Ulanov.

“Cum a fost calculat pot să transmit colegilor mei din Ministerul Finanţelor care pot tehnic să vă spună exact la ce cifre ne-am uitat”, a spus ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţa.

Deputaţii fracţiunii “Partidul Şor” au declara că acest proiect de lege este o crimă în adresa business-ului.

“Vreau să cred că nu dumneavostră aţi scris această notă. Orice scutire de taxe micşorează colectarea de venituri. Ar însemna că pentru ca o vacă să dea mai mult lapte şi să consume mai puţine nutrețuri trebuie mulsă mai mult şi hrănită mai puţin. Întrebarea mea: Dumneavoastră chiar sunteţi de acord cu această frază sau nu aţi văzut că este scris aşa?”, a spus deputatul PDM, Pavel Filip.

“Am văzut. Este o logică dacă vreţi şi de aia este pusă această sintagmă în general”, a spus ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţa.

Igor Munteanu a anunţat că proiectul de lege nu a întrunit numărul necesar de voturi în Comisia economie, buget şi finanțe. Cu toate acestea, el a solicitat deputaţilor să voteze iniţiativa în două lecturi.

“În cazul în care comisia sesizată în fond nu poate lua nicio decizie pe marginea proiectului de act legislativ, Parlamentul decide prin vot asupra examinării”, a spus preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, Igor Munteanu.

Democratul Andrian Candu a menţionat că acest proiect nu creează condiţii avantajoase pentru investitori şi nu exclude că mulţi dintre ei îşi vor sista activitatea în ţara noastră.

“În cazul în care investitorii străini vor pleca din ţară şi în cazul sistemul tichetelor de masă va dispărea, dumneavoastră personal vă veţi da demisia din Comisia pe care o conduceţi şi veţi cere alături de noi demisia ministrului Finanţelor?”, a spus deputatul PDM, Andrian Candu.

“Ştiţi aveţi talentul de a băga cuţitul şi de-al învârti în rană”, a spus preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, Igor Munteanu.

“Astăzi aţi picat un examen, cu regret, şi o să-l simtă cetăţenii”, a spus deputatul PDM, Andrian Candu.

Chiar dacă proiectul de lege a fost criticat inclusiv de mediul de afaceri, se pare că deputaţii Alianţei Kozak au altă părere.

“În linii mari ceea ce se propune nu este catastrofă, nu este tragedie”, a spus deputatul PPDA, Alexandru Slusari.

Proiectul a fost votat în două lecturi cu votul a 55 de deputaţi din alianţa Kozak PSRM-ACUM. Dacă iniţiativa va fi promulgată de preşedintele Igor Dodon, atunci noile prevederi vor intra vigoare din 1 ianuarie 2020.

Sursa: Publika.md

Total
0
Shares
 
Total
0
Share