Alte știri

Tunelurile gigantice de pe Lună care ar putea adăposti orașe întregi. Cum s-au format

Pinterest LinkedIn Tumblr

Planeta Marte și Luna au în subteran tuneluri de lavă uriașe, care ar putea adăposti fără probleme cele mai înalte clădiri de pe Pământ, spun cercetătorii.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Oamenii de știință susțin că aceste caverne subterane ar pute fi ideale pentru dezvoltarea viitoarelor baze umane, deoarece oferă protecție față de radiațiile solare.

Tunelurile de lavă se formează în timpul erupțiilor vulcanice. Pe Terra, ele pot fi observate în momentul în care se prăbușesc și formează brazde adânci în pământ. Prăbușirile parțiale formează uneori „luminatoare” care dezvăluie tuburi de lavă ascunse, care sunt în mare parte intacte.

Cercetătorii au speculat că tuburile de lavă ar putea exista pe Marte și pe Lună încă din anii ’60, dar imaginile surprinse în ultimii ani de sondele spațiale arată cât de comune sunt aceste formațiuni în subteranul celor două corpuri cerești.

Acum, cercetătorii susțin că într-o nouă lucrare publicată pe 20 iulie în revista Earth-Science Review, este timpul să le explorăm cu seriozitate. Aceste tuburi de lavă sunt enorme și ar putea oferi habitate mai sigure decât suprafețele Lunii și a planetei Marte, explică experții.

„Cele mai mari tuneluri de lavă de pe Pământ au cel mult 40 de metri lățime și înălțime. La fel ca un tunel rutier foarte mare”, a declarat co-autorul studiului Riccardo Pozzobon, geolog la Universitatea din Padova.

Însă, pe Marte, tunelurile de lavă prăbușite tind să fie de aproximativ 80 de ori mai mari decât cele din subteranul Pământului, cu diametre de 40 până la 400 de metri. Iar tunelurile de pe Lună par să fie și mai mari, de 300 până la 700 de ori mai mari decât cele de Pământ, având diametre de până la 900 de metri.

Într-un astfel de tunel ar putea intra cu ușurință un mic oraș, susține cercetătorul Riccardo Pozzobon.

Tunelurile de lavă ar putea fi ideale pentru dezvoltarea unor baze umane, deoarece oferă protecție împotriva meteorișilor care nu ard atât de ușor în atmosfera lunară sau cea marțiană, spun cercetătorii. De asemenea, acestea conțin gheață și substanțele chimice volatile, care pot fi utilizate pentru a produce combustibil.

Un strat gros de rocă deasupra poate, de asemenea să ofere protecție împotriva radiațiilor solare. Iar luminatoarele ar oferi încă un acces facil la suprafață, mai scrie Live Science.

Sursa: StirilePROTV
loading...

Comments are closed.