Politic

VIDEO // Amendamentul lui Nichiforciuc aduce Guvernului PAS peste 242 000 000 de lei. Cum rămâne cu schemele?

Pinterest LinkedIn Tumblr

De cele mai multe ori, aparențele înșală, mai ales când vine vorba de politică și politicieni. Nu de puține ori s-a întâmplat ca oamenii aparent buni și profesioniști să fie în realitate oameni rău intenționați și nepricepuți în ale guvernării eficiente. La noi, în Republica Moldova, politician de succes ajunge cel care minte mai frumos, care are de partea sa presa și cât mai mulți formatori de opinie. Bârfa și etichetarea au devenit la noi normă, iar în detalii nu vrea să intre aproape nimeni, nici măcar jurnaliștii. Majoritatea moldovenilor își pot face o părere despre un politician sau partid, în dependență de ceea ce au spus alții despre respectivul politician sau partid, fără a face o cercetare proprie. Și din aceste motive, orice idee lansată, orice inițiativă care vine din partea unor politicieni despre care cei cu presa și formatorii de opinie de partea lor, zic că sunt oameni răi, este respinsă, iar inițiatorii sunt acuzați că promovează interese ascunse, scheme și tot așa mai departe. Exact asta s-a întâmplat și cu inițiativa legislativă a fostului deputat Eugen Nichiforciuc, ce vizează produsele de tutun, așa-numitele cigarillos. Când a fost adoptată de fostul Parlament, deputații de atunci, Pavel Filip și Radu Marian, au criticat-o dur, spunând că din cauza lui Nichiforciuc, statul va avea pierderi de peste 160 milioane de lei.

Fostul deputat Nichiforciuc s-a apărat și într-o emisiune TV a declarat că deputatul PAS îl atacă pentru că ar apăra interesele corporațiilor străine producătoare de țigări, iar proiectul său de lege nu doar că nu va prejudicia bugetul de stat, dar va contribui la mărirea încasărilor de către FISC. Adică statul va avea de câștigat bani.

Timpul a trecut, acuzațiile tari lansate de Radu Marian au adunat mii de like-uri, comentarii și distribuiri, iar datorită amendamentului lui Nichiforciuc, veniturile bugetului de stat din accizele la țigările produse pe teritoriul țării noastre au crescut de trei ori. Asta demonstrează datele oferite de Serviciul Fiscal. Deci în loc de pierderile de 160 de milioane de lei, după cum spunea Pavel Filip, statul a câștigat în primele opt luni din 2021, peste 242 de milioane de lei. O întreagă investigație la acest subiect găsiți pe Mold-Street. Și sunt convins că la sfârșit de an, când încasările din aceste accize vor fi și mai mari, același Radu Marian, uitând de propriile acuzații în adresa lui Nichiforciuc, se va lăuda pe Facebook despre cât de bine guvernează PAS-ul țara și că datorită lor, au crescut veniturile la bugetul de stat. Cât despre presă, fostul deputat a menționat corect, majoritatea fuge doar după bârfe, scandaluri, subiecte care le aduc trafic și bani, iar proiectele de legi nu sunt citite, nu intră nimeni în detalii.

Acest exemplu demonstrează încă odată că nu trebuie să generalizăm niciodată. Faptul că Eugen Nichiforciuc a fost în PDM și că de exemplu era apropiat de Constantin Botnari, rămâne un adevăr. Dar adevăr este și că datorită proiectului său de lege, în acest an greu pentru Republica Moldova, la bugetul de stat s-au acumulat deja peste 242 de milioane de lei. La fel, acest exemplu a demonstrat că cei din PAS sunt pur și simplu niște populiști, care în mare parte apără interesele celor de peste hotare. Nu în zadar majoritatea PAS a respins și legea care obliga ca 50% din rafturile magazinelor din țară să fie destinate produselor autohtone. În rest, dacă este să-i ascultăm atent ce spuneau ăștia din PAS până acum, vom auzi doar despre scheme și cum din cauza hoților noi avem tarife mari. Realitatea însă care-i? Așa-numiții hoți nu mai sunt la guvernare, Maia Sandu deține întreaga putere din stat, dar prețurile cresc ca pe drojdii. Asta ce înseamnă? Schemele au fost preluate de oamenii buni și ei ne fură mai mult decât cei despre care ziceau ei că-s hoți? Vremurile bune nu ar fi trebuit oare să fie cu salarii mai mari și prețuri mai mici, așa cum ni se promitea în campania electorală?

Sa demonstrat că în campania electorală nu contează cine ai fost, aproape că nu contează ce ai făcut, important este doar ceea ce promiți să fii. Așa a ajuns PAS la guvernare, promițând vremuri bune. Cât despre amendamentul lui Nichiforciuc, sunt curios ce va spune Radu Marian? Cum va explica dânsul că legea pe care o critica, a adus profit nu pierderi de zeci de milioane. Apropo de pierderi, deputatul PAS ar trebui să explice și cum se face că din cauza unei legi promovate anume de el, zilnic cresc prețurile la benzină, motorină și gaz. Sau din nou scheme? De această dată, schemele oamenilor buni.

Autor: Ion Harghel, Radar Politic

loading...

Comments are closed.