Politic

VIDEO // Cine-i de vină pentru DATORIA față de Gazprom? 1 MILIARD de dolari se arde pe gazul „alternativ”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Des vorbesc despre faptul că toți politicienii în principiu mint cetățenii, iar la guvernare nu ajung neapărat cei mai buni, cinstiți sau profesioniști, dar cei care au mințit mai frumos și mai dulce în timpul campaniilor electorale. Acum, fiind loviți de criza pandemică, dar și de criza energetică și economică, sper că cel puțin unii din voi s-au prins de acest lucru și cel puțin pe viitor nu-și vor mai face idoli din politicieni. Doar vedeți cât de impotenți sunt cei care astăzi ne conduc. Observați cum soluțiile miraculoase promise înainte de alegeri, au dispărut, iar în loc de rezultate și soluții, guvernarea vine doar cu scuze și se victimizează? Cică acum, contextul internațional se face vinovat pentru scumpirea carburanților… stați așa, când Maia Sandu vorbea oamenilor că țara asta are nevoie de conducători care să pot să ofere tarife mici pentru gazul natural, nu se gândea că ar putea să se schimbe contextul internațional?

PAS se victimizează în fața moldovenilor și ridică problema geopolitică prin capitalele Uniunii Europene, precum că Rusia șantajează Republica Moldova. Serios? Acum Rusia ne șantajează, dar în 2019, când Putin l-a trimis pe Kozak la Chișinău și ăla împreună cu Ambasadorul SUA i-au pus pe ăștia din PAS și PSRM să guverneze împreună, nu era șantaj? Atât de naivi, ca să nu zic proști, o fi ăștia din PAS încât nu au înțeles atunci că Rusia urmărește propriile interese și îi doare drept în pix pe cei de la Kremlin despre așa-numita luptă cu oligarhia? În general, pentru oamenii care pot gândi critic, era amuzantă ideea în sine, cum Rusia, care e plină de tot felul de oligarhi adevărați și puternici, sau cum oligarhul Soros, ajută fără interes pe alde Maia Sandu în lupta cu oligarhul local, Plahotniuc. Pot lupta oligarhii cu fenomenul oligarhiei? În plus, în acea perioadă PAS insista că nu trebuie de făcut geopolitică la Chișinău, pentru că cei care vor răul țării noastre nu sunt la Moscova sau Washington, dar sunt aici, în Republica Moldova.

Șantajul Rusiei ar consta în faptul că Gazpromul cere Republicii Moldova să-și achite datoria. Accentuez că ar fi vorba despre datoria celor de pe malul drept la Nistrului, adică fără Transnistria, pentru că unii din PAS speculează și pe acest aspect. Dacă e să fim corect, a cere cuiva întoarcerea datoriei, nu reprezintă un șantaj. Acum propriu zis despre datorie, când anume s-a acumulat și ce guvernare poartă cea mai mare din vină? Cifrele au fost prezentate de fostul Premier, Ion Chicu. Datoria malului drept, fără de penalități, constituie 444,1 milioane de dolari. 39,3 milioane de dolari, sau 8,8% din întreaga sumă, s-au acumulat în perioada 2006-2007, când la putere erau comuniștii lui Voronin, Premier fiind Vasile Tarlev. Cea mai mare datorie față de Gazprom s-a acumulat însă atunci când Moldova era „Povestea de succes a Uniunii Europene”. Tocmai 394,1 de milioane de dolari, sau 88,7% din datorie, o avem din perioada 2011-2015, când la putere era Vlad Filat și cei care astăzi sunt în PAS, adică oamenii buni. Alte 10,7 milioane de dolari, sau 2,4% din sumă, le-am acumulat acum, în luna, septembrie, când întreaga putere din stat aparține celor din PAS. Nu vreau să ridic statui nimănui, dar în perioada 2016 – august 2021, nu s-a acumulat nici măcar un cent datorie către Gazprom. Acest lucru ar trebui să vă dea de gândit. Așa că trollii PAS să fie mai atenți când spun că de vină sunt fostele guvernări, pentru că din aceste cifre, vedem că șefii lor din PAS, când erau la PLDM, ne-au înglodat cel mai tare în datorii. Aceeași Maia Sandu a făcut parte din respectivele Guverne, iar în 2015 dânsa acceptase chiar să fie și candidatul PLDM pentru funcția de Prim-ministru.

Inițial, Federația Rusă i-a propus Vicepremierului Andrei Spînu ca să accepte un grafic pe 3 ani de achitare a acestei datorii. Acceptul, însemna și disponibilitatea rușilor de a semna un Contract de livrare a gazelor cu o reducere de 25% față de prețul de piață. Spînu a refuzat, iar zilele astea tot vedem valuri în presă precum că Moldova cumpără gaz alternativ. O altă minciună care ne costă foarte mulți bani. În primul rând, pentru că zilnic se procură doar câte 1 milion de metri cubi de gaz, ce se ard în vreo 6 ore. În al doilea rând, pentru mia de metri cubi se achită și peste 1200 de euro. În al treilea rând, gazul din sursele alternative este tot gaz rusesc. La acest subiect Veaceslav Platon a făcut niște calcule interesante. Noi consumăm1 miliard de metri cubi de gaz anual. Să admitem că astăzi prețul de piață este de 1000 $ pentru 1000 de metri cubi. Adică, timp de un an trebuie să achităm 1 miliard de dolari. Propunerea rușilor era o reducere de 25%. Asta înseamnă o economie de 250 mln. $ într-un an. Ca alternativă, noi putem primi gaz prin Ucraina sau România, care îl vor procura la prețul de piață, vor adăuga prețul pentru transportare și micul lor adaos. Asta cu condiția că ai noștri nu-și vor lua partea lor. Altfel, adaosul va crește considerabil, iar matematica nu va mai deranja pe nimeni. În total, într-un an vom achita cu circa 300 de milioane de dolari mai mult. Desigur, experții pot striga că prețul va cădea. Dar pe noi nu ne interesează prețul, ci diferența. Prețul poate să și crească, ulterior. În rezultat noi vom achita, timp de un an, 300 de milioane de dolari în plus. Datoria către Gazprom nu o anulează însă nimeni. Respectiv, într-un final, noi vom achita cu 300 de milioane de dolari mai mult pentru gazul din sursele alternative, plus 709 milioane de dolari datoria către ruși, suma cu tot cu penalități. Pe când, dacă aveam la guvernare politicieni pragmatici, noi am fi economisit anual câte 250 de milioane de dolari, iar în trei ani întorceam datoria, dar și nu aveam această criză energetică. Cât despre faptul că Rusia ar fi cerut Republicii Moldova renunțarea la Acordul de Asociere cu UE, eu personal le consider populisme și minciuni. Or, la putere a fost și Igor Dodon, care la moment a avut și propria majoritate parlamentară. Dacă cu Dodon rușii n-au făcut acest lucru, cu atât mai mult ei n-ar fi cerut asta PAS-ului. Cât despre ajutorul de 60 de milioane de euro oferit de UE putem spune doar mulțumesc. Însă acești bani ne vor ajunge doar ca să avem gaz 12, maxim 13 zile, dacă vom continua să cumpărăm cu 1000, 1200 de euro pe mia de metri cubi. Pentru că vedeți, tot ce ține de bani, Guvernarea verișoarelor zice că-i secret de stat, de parcă ar fi banii lor, nu banii noștri. Nu mai zic că și în acest caz PAS a mințit, or, de la tribuna Parlamentului, Natalia Gavrilița promitea transparență și publicarea prețului la procurarea gazului.

În perioade de criză se fură cel mai mult. Noi încă nu am vorbit despre câte milioane de dolari vom pierde luând pe datorie energie electrică din Ucraina. Nu am vorbit și despre jumătatea de miliard de dolari împrumutat recent de la FMI. Vremurile bune ale Maiei Sandu seamănă tot mai mult cu povestea de succes a lui Filat și Iurie Leancă, arată frumos și bine doar în presa de buzunar.

Autor: Ion Harghel, Radar Politic

loading...

Comments are closed.