Politic

VIDEO // Dorel Musteață: Vot împotriva lui Stoianoglo la CSP, promovat de PAS la CSJ. Cine e păpușarul?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ca să descoperim adevărul, trebuie să încercăm cel puțin ca să privim lucrurile în ansamblu. Luate în parte, anumite procese ne-ar putea părea firești, sau n-ar trezi careva suspiciuni. Vă dau un exemplu, numirea avocatului personal al Maiei Sandu în funcția de Avocat al Poporului. La prima vedere, mai ales pentru cei care nu cunosc că Avocatul Poporului face parte și din Consiliul Superior al Procurorilor și cu ce se ocupă această structură, ar părea o numire ca toate celelalte, politică, dar acceptabilă. Însă, cunoscând că CSP poate da undă verde reținerii Procurorului General, fapt care și s-a întâmplat, iar pentru asta, la CSP, era nevoie de o majoritate de voturi, o să ne dăm seama că Maia Sandu nu întâmplător și-a pus omul de încredere în respectiva funcție. La fel, cunoscând deja că reținerea lui Stoianoglo a însemnat de fapt un adevărat atac raider asupra Procuraturii Generale, iar acest lucru a fost posibil doar după ce PAS s-a asigurat că are majoritatea în CSP, ne vom da seama și de ce Dorel Musteață s-a ales cu o funcție nouă, fiind votat de PAS în calitate de judecător al Curții Supreme de Justiției. Vă întrebați cine-i Dorel Musteață? Păi bine, un vechi judecător din sistem, care în perioada „statului capturat de Plahotniuc” a fost reales în Consiliul Superior al Magistraților, dânsul făcând parte din CSM încă din 2014, o perioadă la fel nu prea roz pentru statul nostru. Mai simplu spus, Dorel Musteață este un judecător despre care până a captura puterea în stat, Maia Sandu spunea că va lupta și va curăța sistemul judecătoresc.

Analizând cum a avut loc reținerea lui Stoianoglo, ne putem da seama, că probabil, coordonatorul sau păpușarul atacului raider asupra Procuraturii Generale a fost actualul ministru al justiției, Sergiu Litvinenco. Exact cum spuneau ăștia din PAS despre Plahotniuc și PD-ul de cândva, anume ei, noaptea, ca hoții, au dat buzna peste Stoianoglo, cu puțin timp înainte ca acesta să iasă într-o conferință de presă, în care, probabil, avea să ne vorbească, sper eu și să ne prezinte probe, despre cum fostul Ambasador al UE, Peter Michalko, coordona împreună cu Viorel Morari, supranumit procurorul lui Plahotniuc, dar și cu Gribincea, cumnatul lui Sergiu Litvinenco, tot felul de procese politice și nu doar. Deci lucruri foarte grave, mai ales că acuzația a venit tocmai din partea Procurorului General. Respectiv, din perspectiva Maiei Sandu, ăsta fiind doar un motiv în plus pentru ca să scape de Stoianoglo. Probabil pentru a se asigura că totul merge după plan, în acea seară, Litvinenco a și stat să vegheze procesul direct din sediul procuraturii. Revenind la Dorel Musteață, dânsul fiind om cu experiență și cunoscând adevăratele mize ale PAS-ului, prin votul acordat la CSP a făcut posibilă reținerea lui Stoianoglo. Drept răsplată, PAS l-a promovat pe Musteață la CSJ. Această părere este împărțită chiar și de jurnaliștii care sunt apropiați de PAS, precum Dumitru Ciorici. E mult prea penibil să spui că adevărul e altul.

Ăștia din PAS se comportă acum precum avocații lui Dorel Musteață și Ghenadie Plămădeală. În același timp, PAS demonstrează ipocrizie, pentru că cer acum de la Platforma DA probe concrete, în timp ce ei, până mai ieri, generalizau și spuneau că CSM și restul sistemului judecătoresc pornea dosare la comandă, că erau plătiți de Plahotniuc și tot așa mai departe. Vă amintesc, că din acel CSM, a făcut parte și Musteață. Eu îl înțeleg pe Dinu Plingău, iar dacă veți privi schimbul lui de replici cu deputatul PAS, o să-l înțelegeți și voi, probabil și dreptate o să-i dați.

Supărat și iritat de aceste numiri a fost și Alexandr Slusari, tot de la Platforma DA. Fostul aliat al celor din PAS a declarat că dacă era în Parlament, atunci fracțiunea Platformei DA bloca tribuna Parlamentului, în semn de protest al votului PAS pentru Dorel Musteață.

De ce votul PAS pentru Dorel Musteață este aspru criticat de Platforma DA și unii din societatea civilă? Ei bine, pentru că la CSM, Musteață a votat pentru ca Poalelungi să devină președintele CSJ, a votat pentru ca fostul Procuror General, Corneliu Gurin să devină judecător la Curtea Constituțională. În 2018, când a fost anulat rezultatul alegerilor din Chișinău, Dorel Musteață în calitatea sa de membru al CSM nu vedea nici un fel de problemă. Cine sunt Poalelungi sau Gurin? Ei bine, PAS spunea că aceștia se subordonau lui Plahotniuc și prin ei, fostul șef al PDM și controla statul. Și culmea e că Maia Sandu, când a și dat ilegal buzna la ședința CSM, critica dur sistemul judecătoresc pentru deciziile lor ilegale și pentru servilism politic. Acum însă Maia Sandu zice că Musteață și Plămădeală au trecut filtrele comisiei parlamentare de profil. Știți însă în ce constau filtrele astea? În poveștile despre cum de exemplu Plămădeală se pregătește din clasa a 4-a să ajungă judecător.

Maia Sandu a capturat pas cu pas toate instituțiile statului. Acest proces însă nu este unul simplu, poate v-ați convins și din cele spuse până acum. Maia Sandu vrea să controleze justiția, iar pentru asta, are nevoie de oameni care cunosc sistemul, oameni ca Dorel Musteață, care au stat bine merci pe lângă Filat în 2014, apoi a zis că nu-i așa de rău Plahotniuc, ca acum să fie om bun votat de PAS. Se deosebesc ăștia din PAS de cei pe care i-au numit hoți? Eu nu cred. Cel puțin, pe timpul așa-zișilor hoți, tariful pentru gazul natural era de 4 lei și 20 de bani, iar acum e peste 11 lei. La sigur că cei din PAS sunt însă ipocriți, pentru că vedeți, când era acel tarif, ei protestau la ANRE și cereau tarife și mai mici, ca acum să ne spună că așa-i contextul internațional. Țara va trece la tizic abia acum, dle Popșoi. Însă nu de la tizic miroase urât, dar de la așa numita reformă a justiției promovată de Maia Sandu. Și ce faci când rezultate nu-s? Faci maski show și-l reții pe Stoianoglo, crezând astfel că moldovenii mai uită de tarife.

Iarna abia începe, celelalte tarife abia urmează să fie majorate, iar moldovenii vor deveni din ce în ce mai săraci. Și când nu-i pâine, de la romanii antici se știe, că puterea oferă tot mai mult circ. Asta înseamnă că maski show-urile vor continua.

Autor: Ion Harghel, radarpolitic.md

loading...

Comments are closed.